Recepta se je domislila kulinarična ustvarjalka Urška Fartelj, ki jo mnogi poznate pod imenom 220 stopinj poševno.
Sestavine
300 g piškotov Domačica
2–3 žlice sladkega vina traminec & rumeni muškat ali ruma
4 žlice pomarančnega soka
2–3 žlice lešnikovega namaza
približno 100 ml mleka
**
čokoladne mrvice
100 g temne čokolade
jedilne oči (strjen sladkor)
velike čokoladne kapljice
Priprava
1. Piškote zmeljemo, dodamo lešnikov namaz, tekočine in še enkrat vse dobro premešamo. Maso pustimo 5 minut, da se dobro »napije«.
2. Če je masa premehka, dodamo še malo piškotov, če je presuha, dodamo še malo mleka ali druge tekočine.
3. Z vlažnimi rokami oblikujemo večje kroglice. Iz te količine mase boste dobili približno devet kroglic.
4. Čokolado stopimo. Uporabimo jo kot »lepilo« na velikih čokoladnih kapljicah, na katere zalepimo oči iz sladkorja.
5. Kroglico položimo na krožnik, na katerem bomo servirali pajke, in s čokolado pajkom narišemo nogice. Pomagajmo si z dresirno vrečko.
Nogice lahko narišete tudi na papir za peko. Ko se čokolada strdi, nogice preprosto odstranite s papirja in jih prenesete na krožnik.
6. Glavo z očmi prilepimo na stičišče nogic in počakamo, da se vse skupaj strdi. Pajke oziroma kroglice hranimo v hladilniku.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 29. oktober 2024.