Nasveti

Iz babičine shrambe: hranljiva lečna juha za hladne dni

Metka McCully Žigon
27. 10. 2024, 05.30
Deli članek:

Preprosta, skoraj pozabljena jed, a po krivici, saj je okusna in hranljiva. Kot nalašč za jesenske in zimske dni.

Shutterstock
Lečna juha

Sestavine

  • 2 skodelici (skupno pribl. 500 ml) rdeče leče
  • 1 čebula
  • 1–2 korenčka
  • ¼ kg paradižnika
  • ¼ kg krompirja
  • 3 stroki česna
  • olivno olje, sol, poper – po okusu
  • ½ čajne žličke mlete sladke paprike
  • ½ čajne žličke kurkume v prahu
  • 3 lovorjevi listi
  • 4 čajne žličke masla

Priprava

1. Lečo operemo in pol ure namakamo.

2. Medtem na olju prepražimo sesekljano čebulo, ki ji dodamo sesekljan česen, korenček in na kocke narezan krompir. Vse skupaj pražimo nekaj minut.

3. Dodamo namočeno lečo in začimbe. Zalijemo z vodo in kuhamo pol ure, da se vse sestavine zmehčajo.

4. Odstranimo lovorjeve liste in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremno juho. Postrežemo, zabelimo z žličko masla ali kisle smetane ter popršimo z mleto rdečo papriko.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 43, 22. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!