»Hrana mi pomeni izražanje naklonjenosti do sebe in drugih ljudi. Je užitek in nega sebe ter bližnjih. Zelo rada kuham preproste jedi iz preprostih sestavin z vrta. Prababica me je naučila kuhati zelenjavno juho, nona pa preproste, a slastne primorske jedi: denimo mineštre in druge dobrote. Najraje grem na vrt in naberem, kar je zrastlo, seveda najbolj sveže,« pove igralka in doda, da kljub naporni službi in uspešni karieri redno kuha. Z veseljem naredi lazanjo z zelenjavo ali mesom, ki je na krožniku videti posebna – rumena. »To pa zaradi kurkume, ki jo dodam bešamelu,« omeni Saša, ki ob posebnih priložnostih speče tudi imenitno pomarančno torto s črno čokolado in marcipanom. Ne ubira bližnjic in slednjega naredi kar sama. Tokrat nam je dala recept za poletno poslastico – pečen krompir z ohrovtom. Če ste res lačni, za predjed predlaga zelenjavno juho.
Pečen krompir
Najprej v pečici speče krompir, ki ga pred tem zmeša z 2 žlicama oljčnega olja, nekaj vejicami rožmarina, česnom, soljo in poprom. Šele nato se loti priprave ohrovtovega čipsa.
Ohrovtov čips Sestavine
· 200 g svežega ohrovta
· 2 žlici olivnega olja
· sol po okusu
· 1 žlička česna v prahu (neobvezno)
Priprava
1. Liste ohrovta operite in dobro osušite. Odstranite trda stebla in liste natrgajte na večje kose.
2. V veliki skledi ohrovt prelijte z olivnim oljem in ga nežno premešajte, da so vsi listi enakomerno obloženi z njim. Dodajte sol in po želji česen v prahu.
3. Ohrovt razporedite po pekaču v eni plasti (da se listi ne prekrivajo) in pecite v segreti pečici na 150 °C približno 10–15 minut, dokler ni čips hrustljav. Paziti je treba, da se ne zažge, zato ga redno preverjajte.
4. Pečen mlad krompir postrezite skupaj z ohrovtovim čipsom kot prilogo. Odlična kombinacija hrustljavih tekstur in okusov, ki jo lahko postrežete ob mesnih ali zelenjavnih jedeh.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 37, 10. september 2024.