Nasveti

Ohrovtov čips Saše Pavček boste z užitkom zmazali!

Andreja Comino
15. 9. 2024, 04.00
Deli članek:

Saša Pavček, prvakinja SNG Drama, pa tudi pesnica, esejistka in dramatičarka, je v svoji nadvse uspešni karieri nanizala krepko čez sto imenitnih vlog, doma in v tujini prejela številne nagrade, med njimi tudi Borštnikov prstan in nagrado Prešernovega sklada. Toda Saša je umetnica tudi v kuhinji. Njen pečeni krompirček je nekaj posebnega, saj ga postreže z ohrovtovim čipsom.

sestavljena fotografija, MJP, Profimedia
Saša Pavček in njen ohrovtov čips

»Hrana mi pomeni izražanje naklonjenosti do sebe in drugih ljudi. Je užitek in nega sebe ter bližnjih. Zelo rada kuham preproste jedi iz preprostih sestavin z vrta. Prababica me je naučila kuhati zelenjavno juho, nona pa preproste, a slastne primorske jedi: denimo mineštre in druge dobrote. Najraje grem na vrt in naberem, kar je zrastlo, seveda najbolj sveže,« pove igralka in doda, da kljub naporni službi in uspešni karieri redno kuha. Z veseljem naredi lazanjo z zelenjavo ali mesom, ki je na krožniku videti posebna – rumena. »To pa zaradi kurkume, ki jo dodam bešamelu,« omeni Saša, ki ob posebnih priložnostih speče tudi imenitno pomarančno torto s črno čokolado in marcipanom. Ne ubira bližnjic in slednjega naredi kar sama. Tokrat nam je dala  recept za poletno poslastico – pečen krompir z ohrovtom. Če ste res lačni, za predjed predlaga zelenjavno juho.

Pečen krompir
Najprej v pečici speče krompir, ki ga pred tem zmeša z 2 žlicama oljčnega olja, nekaj vejicami rožmarina, česnom, soljo in poprom. Šele nato se loti priprave ohrovtovega čipsa.

Ohrovtov čips Sestavine
· 200 g svežega ohrovta
· 2 žlici olivnega olja
· sol po okusu
· 1 žlička česna v prahu (neobvezno)

Priprava

1. Liste ohrovta operite in dobro osušite. Odstranite trda stebla in liste natrgajte na večje kose.
2. V veliki skledi ohrovt prelijte z olivnim oljem in ga nežno premešajte, da so vsi listi enakomerno obloženi z njim. Dodajte sol in po želji česen v prahu.
3. Ohrovt razporedite po pekaču v eni plasti (da se listi ne prekrivajo) in pecite v segreti pečici na 150 °C približno 10–15 minut, dokler ni čips hrustljav. Paziti je treba, da se ne zažge, zato ga redno preverjajte.
4. Pečen mlad krompir postrezite skupaj z ohrovtovim čipsom kot prilogo. Odlična kombinacija hrustljavih tekstur in okusov, ki jo lahko postrežete ob mesnih ali zelenjavnih jedeh.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 37, 10. september 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov