Jed je Luka odkril lani v Rimu in glede na njeno preprosto pripravo je okus bomba, pravi. Če si želimo veganske različice, izpustimo kislo smetano, namesto parmezana pa uporabimo oreščke, še namigne.
Sestavine
• 3 bučke
• 1 čebula
• 200 g moke
• 80 g škroba
• 50 g parmezana
• posušen timijan
• vejica rožmarina
• sol
•poper
Priprava
1. Bučke in čebulo naribamo. Posolimo z velikim ščepom soli in počakamo 5–10 min, da bučke spustijo vodo. Vse skupaj prestavimo v cedilo, stisnemo in na grobo odcedimo. Bučke damo na stran, v vodo od bučk pa stresemo moko in škrob. Tako nič ne zavržemo in dobimo maksimalen okus. Zmešamo, da dobimo maso malenkost bolj gosto, kot za palačinke. Po potrebi dodajamo moko, saj je receptura odvisna od velikosti bučk. Vmešamo še naribane bučke in maso začinimo s poprom ter suhim timijanom.
2. Zmes zlijemo na pladenj s peki papirjem in čim bolj na tanko razmažemo. Čez naribamo še parmezan in potresemo z nasekljanim rožmarinom. Pečemo na 220°C 35–40 min.
3. Razrežemo in postrežemo s konkretno žlico kisle smetane ali zelo začinjenim tzatzikijem.
LUKOV NAMIG
Lahko je samostojna malica, priloga k mesu ali pa nadomesti kruh in s scarpaccio naredimo sendvič. Res odlično počaka tudi do naslednjega dneva in je super malica za na pot ali v službo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 34, 20. avgust 2024.