To je lahka, zelo aromatična in okusna jed. Jemo jo lahko toplo ali hladno, kot samostojen obrok ali kot prikuho. Izvrstno se prileže tudi na kosu dobrega domačega kruha za predjed (kot brusketa).
Sestavine
-
1 čebula
-
2 stebli stebelne zelene
-
1 jajčevec
-
3 žlice kaper (najboljše so tiste v soli)
-
1 skodelica izkoščičenih oliv
-
1 rdeča paprika
-
200 ml (približno) paradižnikove mezge
-
10 češnjevih paradižnikov
-
sol, poper, origano, bazilika
-
1 žlica kisa
-
ščep sladkorja
-
olivno olje
-
po želji še: prgišče rozin in prgišče pinjol
Priprava
1. Čebulo in zeleno sesekljamo ter prepražimo na žlici olja.
2. Dodamo paradižnikovo mezgo, kapre, olive, rozine, pinjole, na pol prerezane češnjeve paradižnike in začimbe. Pomešamo in počasi kuhamo 20 minut.
3. Medtem jajčevec sesekljamo na majhne kocke in ga ocvremo v cvrtniku ali drugi ponvi na olju. Tudi papriko očistimo, sesekljamo in ocvremo.
4. Vse sestavine zmešamo skupaj in jed lahko postrežemo.