Nasveti

Iz babičine shrambe: Kaponata

Metka McCully Žigon
24. 8. 2024, 03.00
Deli članek:

Izvira iz južnega dela Italije – s Sicilije, kjer jo vsaka družina pripravlja po svojem receptu. Malce spominja na sataraš, vendar nikakor ni isto. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

revija Jana
Kaponata

To je lahka, zelo aromatična in okusna jed. Jemo jo lahko toplo ali hladno, kot samostojen obrok ali kot prikuho. Izvrstno se prileže tudi na kosu dobrega domačega kruha za predjed (kot brusketa).

Sestavine

  • 1 čebula

  • 2 stebli stebelne zelene

  • 1 jajčevec

  • 3 žlice kaper (najboljše so tiste v soli)

  • 1 skodelica izkoščičenih oliv

  • 1 rdeča paprika

  • 200 ml (približno) paradižnikove mezge

  • 10 češnjevih paradižnikov

  • sol, poper, origano, bazilika

  • 1 žlica kisa

  • ščep sladkorja

  • olivno olje

  • po želji še: prgišče rozin in prgišče pinjol

Priprava

1. Čebulo in zeleno sesekljamo ter prepražimo na žlici olja.
2. Dodamo paradižnikovo mezgo, kapre, olive, rozine, pinjole, na pol prerezane češnjeve paradižnike in začimbe. Pomešamo in počasi kuhamo 20 minut.
3. Medtem  jajčevec sesekljamo na majhne kocke in ga ocvremo v cvrtniku ali drugi ponvi na olju. Tudi papriko očistimo, sesekljamo in ocvremo.
4. Vse sestavine zmešamo skupaj in jed lahko postrežemo.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!