Letos je zaradi vremena sicer manj pridelka, veliko so ga uničile bolezni, zato bomo morali, če ga nimamo doma, poiskati pridelovalce, ki čim bolj eko pridelujejo paradižnik. Privoščimo si surovega v solatah, hladnih poletnih juhah, soku …, pa tudi kuhanega, saj s kuhanjem aktiviramo še več koristnih snovi. Smiselno je, če skuhamo gosto omako in jo damo v kozarce ali pa zamrznemo, pri domači salsi, kot omaki rečejo Italijani, pač vemo, kaj je v njej.
Paradižnik je poln antioksidantov, med njimi je zelo znan likopen, zato varuje DNK pred poškodbami. Zaradi nekaterih kislin, ki jih vsebuje, zavira tudi delovanje rakotvornih snovi. Zanimivo, pred desetletji je obveljala trditev, da je paradižnik rakotvoren, potem pa so z resnimi raziskavami dokazali, da je res prav nasprotno.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 32, 6. avgust, 2024.