Nasveti

Stradanje je zares slaba dieta

Vasja Jager / revija Jana
18. 7. 2024, 06.00
Deli članek:

Obdobje dopustov in plaže je že pregovorno tudi čas obsesivnega primerjanja teles, pritiska vse težje dosegljivih lepotnih idealov ter zato čas vseh mogočih diet. Te pa nam namesto zdravja in lepote lahko hitro nakopljejo kup zdravstvenih, tudi duševnih težav, če se jih ne lotimo pravilno – in iz utemeljenih vzrokov, opozarja mlada Štajerka Lana Krajnc. Kot magistrica inženirka prehrane in za povrhu še iskana manekenka, ki je na lastni koži izkusila krutost zahtev po popolni postavi, še kako dobro ve, o čem govori, ko strankam v pisarni ali poslušalcem svojega podkasta govori o hujšanju.

dreamstime
Stradanje

Kaj bi množicam žensk, ki se ta čas obremenjujejo s tem, kako bodo videti v kopalkah, in bi se rade znebile po lastni presoji odvečnih kilogramov, svetovali pred začetkom hujšanja?

Najprej bi jih vprašala, zakaj sploh želijo shujšati. So zares prekomerno hranjene in si želijo kilograme izgubiti iz zdravstvenih razlogov – torej da bi izboljšale tako svoj videz kot tudi počutje? Ali pa je razlog za željo po izgubi telesne teže morda kaj drugega? Opažam, da je vse več žensk na takšnih in drugačnih dietah, tudi takih, ki imajo zdravo telesno maso, so videti odlično in tega nikakor ne bi potrebovale. Vsekakor bi jim priporočala, da se pred začetkom hujšanja posvetujejo z ustrezno usposobljenim prehranskim strokovnjakom, ki lahko zares pomaga in vodi proces izgube telesne teže.

Omenili ste »takšne in drugačne« diete. Kako potekajo slabe diete?

To so predvsem takšne, ki temeljijo na stradanju. Močno odsvetujem sledenje zelo nizkokaloričnim dietam, saj niso trajnostne, prav tako pa se zelo pogosto razlog za pojav jojo učinka, torej da človek po koncu napornega procesa vse kilograme hitro pridobi nazaj. Razlog za to tiči predvsem v tem, da so nizkokalorične diete pogosto zelo revne z beljakovinami, zato človek na takšni dieti izgublja predvsem mišično maso in ne maščob. Nižja mišična masa znižuje bazalni metabolizem oziroma količino energije, ki jo telo potrebuje za delovanje v mirovanju, zato se ob koncu diete kilogrami običajno še hitreje vrnejo.

Pa lahko takšno hujšanje povzroči tudi kakšno globljo škodo?

Seveda, če nismo previdni, se lahko brž odpre destruktivna spirala. Napačno hujšanje vodi v izgubo mišične mase, kar negativno vpliva tako na zdravje kot na postavo – biti previtek pač ni pretirano privlačno. Ali pa nasprotno, lahko povzroči jojo učinek, ki sem ga že omenila, in človek se po začetni izgubi kilogramov nato še bolj zredi; skratka, neustrezne diete dostikrat vodijo v skrajnosti. Obenem lahko pustijo posledice tudi na duševnosti; obsedenost s hujšanjem hitro povzroči obsesivno obnašanje glede hrane, pretirano omejevanje ali prepovedovanje, ki lahko vodi k izogibanju družabnim dogodkom, tesnobi in celo motnjam hranjenja. Tej nevarnosti so še posebej izpostavljeni tisti, ki imajo večjo težnjo po razvoju motenj hranjenja – na primer perfekcionisti, ljudje s težavno družinsko dinamiko, žrtve spolnih ali kakšnih drugih zlorab – ali pa so kdaj v življenju že imeli kakršno koli obliko motnje hranjenja. Točnega odstotka sicer ne poznam, je pa ta nevarnost zagotovo do neke mere vedno prisotna.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 29, 16. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste