Nasveti

Janina zdravniška linija: Je bazen vzrok za vnetje mehurja?

Uredništvo / revija Jana
18. 7. 2024, 06.00
Posodobljeno: 18. 7. 2024, 08.37
Deli članek:

Včasih pomaga, če tampone zamenjamo z damskimi vložki ali menstrualno skodelico.

Pexels
fotografija je simbolična

"Pozdravljeni. Stara sem 50 let in sicer dokaj zdrava, se mi pa občasno pojavlja vnetje mehurja, ko grem v bazen. Zato me zanima, ali za tako vnetje obstaja kakšna preventiva. Se zahvaljujem za odgovor."
- Nevenka

Pozdravljeni!

Vnetje mehurja ali cistitis je pogosto bolezensko stanje, ki običajno prizadene ženske, vendar se lahko pojavi tudi pri moških in otrocih. Statistika kaže, da je vsaka peta ženska vsaj enkrat v življenju izkusila tovrstno vnetje, pri kar četrtini pa se je vnetje še večkrat ponovilo ali prešlo celo v kronično obliko. Razlog je v krajši sečnici pri nežnejšem spolu, kar bakterijam olajša dostop do mehurja.

Simptomi cistitisa so pogosto in močno tiščanje na vodo, pekoč občutek ob uriniranju, urin ima neprijeten vonj, lahko je celo moten ali krvav, pojavi se lahko bolečine v spodnjem delu trebuha, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, krčevita bolečina ob koncu uriniranja. Ob vsem tem pa je lahko prisotna tudi povišana telesna temperatura.

Vnetje mehurja najpogosteje povzroča okužba z bakterijo Escherichio coli, ki je običajno prisotna v našem črevesju in posledično v blatu, od koder z lahkoto zaide v nožnico ter sečnico in naprej v sečni mehur. Drugi dejavniki, ki povečajo tveganje za cistitis, so še anatomske nepravilnosti sečil, spolni odnosi, draženje zaradi kemikalij, zdravila, menopavza, diabetes, nepravilna higiena, obsevanje ali dolgotrajna uporaba katetra. Cistitis je lahko nekoliko pogostejši v poletnih mesecih, saj vroče vreme, večja vlažnost in potenje lahko prispevajo k dehidraciji, kar vodi do manj pogostega uriniranja in večje koncentracije urina, to pa lahko spodbuja razrast bakterij.

Uriniranje po spolnem odnosu. Z ustreznimi ukrepi lahko ponovna ali ponavljajoča se vnetja sečil učinkovito preprečimo. Pomembna je zadostna hidracija, predvsem povečan vnos vode, saj  tekočina spira bakterije iz mehurja. Izogibajmo se alkoholnim in gaziranim pijačam. Pomembna je pravilna higiena spolovila, brišemo se od spredaj navzad in nikoli v obratni smeri. Po spolnem odnosu priporočamo uriniranje, da izplaknemo bakterije iz sečil. Uporabljajmo bombažno spodnje perilo, odsvetujemo uporabo tesnih oblačil iz umetnih materialov, ki ustvarjajo vlažno okolje, primerno za razrast bakterij. Izogibati se je treba dražečih izdelkov, kot so parfumi, peneče se kopeli, dezodoranti za intimno nego. Tudi čezmerno umivanje in spiranje je lahko razlog za vnetja, saj s tem spiramo normalno prisotne bakterije, ki vzdržujejo primerno kislost vagine – naravni obrambni mehanizem vagine – in  tako porušimo normalno floro, kar prav tako povzroči vnetja tako nožnice kot tudi sečil. Odsvetuje se tudi pretirana uporaba vlažnih intimnih robčkov na spolovilu in anusu. Včasih pomaga, če tampone zamenjamo z damskimi vložki ali menstrualno skodelico.

Plavanje v bazenu lahko poveča tveganje za razvoj cistitisa iz več razlogov. Javne kopalne vode lahko vsebujejo bakterije, ki lahko povzročajo okužbe sečnih poti. Vlažno okolje v bazenskih kompleksih lahko spodbuja razrast bakterij, zlasti v kopalnih oblačilih, ki ostanejo mokra dlje časa. Poleg tega kemikalije in predvsem klor, ki se uporabljajo za čiščenje bazenskih voda, lahko dražijo sluznico zunanjega spolovila, nožnice in sečnice, kar lahko poveča tveganje za okužbo.

Zaradi naštetega se pred kopanjem in po njem v bazenih  priporoča  temeljito tuširanje. Pomembno je redno uriniranje, odsvetuje se zadrževanje urina dlje časa. Po končanem kopanju je poleg uriniranja pomembno, da se hitro preoblečemo v suha oblačila.

Ne pozabite na brusnice

Poleg vseh zgoraj navedenih preventivnih ukrepov vam svetujem uporabo probiotikov, ki poskrbijo za zdravo črevesno in vaginalno mikrofloro, kar zmanjšuje prenos bakterij v sečila,  in umivanje intimnega predela z intimnimi mili s kislim PH (med 3,8 in 5). Priporoča se pitje brusničnega soka ali zobanje brusnic. Brusnice namreč vsebujejo snovi, ki bakterijam preprečujejo vezavo na stene mehurja in vsebujejo veliko vitamina C, ki ustvarja neugodno, kislo okolje, v katerem se bakterije nerade zadržujejo. Poleg tega so na tržišču izdelki z D-manozo, naravnim sladkorjem, ki preprečuje, da bi se patogene klice, ki zaidejo v sečni mehur, vezale na steno mehurja in sečil. Bakterije se namreč vežejo na molekule D-manoze, ki se nato ob uriniranju izločijo in zmanjšajo nevarnost vnetja.

Če pa vse to ne pomaga in vseeno pride do vnetja mehurja,  je treba obiskati  zdravnika, ki bo pregledal urin in vam po potrebi predpisal antibiotično terapijo.

 Lep pozdrav,

Irena Tonin, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva pri Ginekologiji Ljubljana

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste