Stašin solatni krožnik je izredno preprost in hitro pripravljen obrok, ki je zelo hranljiv in naravnost popoln za vroče poletne dni. Je lahko prebavljiv, z njim ne zaužijemo veliko kalorij, bomo pa telo obogatili s hranili. »Piščančji file in jajca zagotavljajo visokokakovostne lahko prebavljive beljakovine. Te so gradniki naših mišic, kože, encimov in hormonov. Beljakovine so ključne tudi pri hujšanju in za starejše, saj pomagajo ohranjati mišično maso, zagotavljajo daljši občutek sitosti in prispevajo k močnejšim kostem. Med hujšanjem preprečujejo izgubo mišične mase in pospešujejo metabolizem, kar olajša izgubo teže. Pomembno vlogo imajo tudi pri celjenju in podpirajo imunski sistem. Olivno olje, avokado in lešniki so vir zdravih maščobnih kislin omega 9, ki pomagajo ohranjati zdravje srčno-žilnega sistema. Uravnavajo vnetne procese v telesu ter so pomembne za zdravo kožo in lase. Barvita zelenjava v solatnem krožniku pa poleg vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin vsebuje obilo antioksidantov, ki ščitijo telo pred prostimi radikali in prispevajo k splošnemu dobremu počutju,« nam je pojasnila.
Sestavine za 1 osebo
- mešanica zelene solate
- 150 g piščančjega fileja
- 1/2 v trdo kuhanega jajca iz proste reje
- nekaj rezin paprike
- nekaj rezin kumare
- 1 redkvica
- malo stebelne zelene
- četrt avokada
- 10 lešnikov
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- limonin sok
- sol, poper in bazilika
Priprava
1. Piščančji file narežemo na koščke, začinimo s soljo in poprom ter spečemo. Pečeno meso rahlo ohladimo.
2. Na krožnik naložimo mešanico solate, nato dodamo pečeno meso, rezine v trdo kuhanega jajca, preostalo zelenjavo, lešnike in avokado. Solato solimo, začinimo z limoninim sokom in olivnim oljem ter potresemo z baziliko.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 26, št. 28, 9. julij, 2024.