Da z veseljem deli recepte, pokima dolgolasa Barbara, ki se nam v spomin ni vtisnila le kot kulinarična mojstrica, temveč tudi kot velika ljubiteljica morja. »Pod vodo sem hud plenilec. (smeh) Lovim hobotnice, rake, školjke in sipe. Lova učim tudi svoje otroke in prav v veselje mi je, kadar jih vidim, kako brez strahu sežejo z roko v luknjo, kjer se skriva hobotnica.«
Če ste dovolj pogumni za lov, Barbara svetuje, da hobotnico že v morju očistite, če pa jo boste kupili v ribarnici, se priprava začne v kuhinji. Brez skrbi, čeprav pulpo à la gallega zveni kot jed vrhunskih mojstrov, je priprava sila preprosta. »Kdo bi si mislil, da tako malo sestavin pričara tako izvrstne okuse! Ni besed, s katerimi bi vam opisala, kako dobra je hobotnica, pripravljena po tem preprostem postopku.«
Sestavine
· hobotnica
· groba sol ali solni cvet
· en srednje velik krompir na osebo
· sladka paprika v prahu
· olivno olje
Priprava
1. Hobotnico denite v zamrzovalno skrinjo in pustite, da zamrzne. To je zelo učinkovit trik, s katerim boste razpolovili čas kuhanja.
2. Potem jo odmrznite in položite v lonec z vrelo osoljeno vodo. Čas kuhanja? Večjo hobotnico kuhamo tudi več kot uro, sicer pa se držite enega samega pravila: kuhamo do mehkega! Slednje povsem preprosto preverite: v debelem delu lovke morajo vilice lepo skozi meso.
3. Sedaj ugasnite štedilnik, pokrijte lonec in pustite, da počiva 20 minut.
4. Medtem olupite krompir in ga skuhajte v slani vodi. Ja, kar celega! Dobro kuhanega nato preložite na servirni pladenj, kjer ga razkosajte z vilicami.
5. Hobotnico razrežite na kolobarje in jo položite na krompir. Jed sedaj potresite s sladko papriko v prahu. Nič ne varčujte, kar pogumno! Potresite še s solnim cvetom ali grobo soljo po okusu, na koncu pa vse skupaj obilno prelijte z dobrim olivnim oljem.
Preprosto, kajne? Poskusite, ne bo vam žal!
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 24, 11. junij, 2024.