NAMIG
Pripravimo jih lahko tudi vnaprej in zamrznemo (brez nadeva). Pred uporabo jih pustimo čez noč v hladilniku, da se odtalijo. Če želimo, jih nato na hitro pogrejemo v ponvi.
Sestavine
za palačinke:
- 250 g sveže, mlade špinače
- 130 g moke (lahko uporabite polnozrnato)
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 –2,5 dcl mleka
za slan nadev:
- 150 g skute
- 1 lonček ( približno 150 g ) grškega jogurta ali kisle smetane
- sol, poper
- šopek drobnjaka ali sesekljanega zelenja sladkega koromača
- nekaj rezin prekajenega lososa
Priprava
1. Najprej se lotimo palačink. Špinačo očistimo, operemo in damo v mešalnik. Zraven ubijemo jajce, dodamo moko, ščepec soli in približno pol količine mleka. Na hitro zmešamo. Po potrebi dodajamo mleko do želene gostote. Testo naj bo malce gostejše kot navadno za palačinke. Nato v ponvi spečemo palačinke kot običajno. Če jih bomo naredili s slanim nadevom, uporabimo maslo ali olivno olje. Za sladke pa imam sama raje kokosovo maščobo.
2. Za slani nadev zrežemo losos na manjše koščke, drobnjak sesekljamo, sestavini zmešamo v gladko kremo in z njo namažemo palačinke.
Sladka različica nadeva
Namesto slanega nadeva si lahko pripravimo sladkega. Uporabimo sveže sezonsko sadje: jagode, borovnice, maline … Sadje operemo, po potrebi zrežemo na majhne koščke, zmešamo z žlico ali dvema tekočega medu in z nekaj žlicami grškega jogurta.
NASVET
Namesto špinače lahko uporabimo mlade koprive ali blitvo. Primerna je tudi zamrznjena špinača, ki pa jo odtalimo in odcedimo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 23, 4. junij, 2024.