Sestavine
za palačinke:
6 jajc
500 ml mleka
400 ml vode z mehurčki
24 polnih žlic pirine moke
2 žlici sladkorja v prahu
1 čajna žlička vaniljeve paste ali arome ali vrečka vanilin sladkorja
ščepec soli
za orehov nadev:
200 gramov mletih orehov
70 gramov sladkorja
60 gramov masla sobne temperature
1/3 čajne žličke cimeta
lupinica polovice bio limone
2 jajci
ščepec soli
1 žlica ruma ali rumove arome
1 polna pest rozin
za preliv:
4 jajca
300 ml sladke smetane
100 ml mleka
3 žlice kisle smetane
2 žlici sladkorja v prahu
1 čajna žlička vaniljeve arome ali paste
lupinica polovice bio limone
+
na grobo narezani orehi
Priprava
1. Vse sestavine za palačinke damo v skledo in fino zmešamo. Spečemo palačinke.
2. Nato pripravimo nadev. Rumenjaka zmešamo z maslom in sladkorjem. Beljaka stepemo s ščepom soli do čvrstega.
K rumenjakom dodamo rum, cimet in orehe. Premešamo in po delih vmešamo sneg.
3. Vse sestavine za preliv zmešamo do finega.
4. Pekač namastimo in palačinke namažemo z nadevom, potresemo z rozinami in zvijemo – najprej malo prepognemo levi in desni konec, da nadev ne bo uhajal, nato pa zvijemo v rolico. Razporedimo jih v pekač in prelijemo s prelivom. Potresemo na grobo narezane orehe in položimo v segreto pečico na 170 stopinj na zgornjo tretjino za 45 minut. Po tem času pečico malo pripremo in pustimo palačinke v priprti pečici še 20–30 minut.
5. Postrežemo s stepeno smetano ali sladoledom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.