Gratinirane testenine
Sestavine
- 300 g testenin
- sol
- 50 g masla
- 40 g navadne moke
- 200 ml zelenjavne juhe
- 200 ml mleka
- 200 ml smetane za kuhanje
- mlet črni poper
- suh origano
- 100 g šampinjonov
- 200 g šunke
- 2 žlici olivnega olja
- 100 g sira
- maslo za pekač
Priprava
1. Testenine dajte v osoljeno vrelo vodo in jih skuhajte al dente po navodilih na embalaži. Odcedite jih in sperite s hladno vodo.
2. V ponvi na maslu prepražite moko. Prilijte juho in mešajte. Kuhajte približno 5 minut. Nato dodajte mleko in smetano. Počasi kuhajte bešamel, dokler se ne zgosti in je brez grudic. Na koncu ga začinite s soljo, poprom in origanom.
3. Gobe in šunko na drobno narežite. Prepražite jih na oljčnem olju in vmešajte v testenine.
4. Mešanico razporedite v namaščen pekač in prelijte z bešamelno omako. Povrh naribajte sir. Vse skupaj pecite v pečici pri 170 °C približno 40 minut.
Še dva slastna sirova recepta vas čakata v reviji Jana, št. 9., 27. februar, 2024.