Nad jagodnim tiramisujem sem se navdušila pred leti v priljubljenem gostišču. Nikjer niso imeli boljšega, zato sem se doma trudila odkriti recepturo, ki bi čim bolj spominjala na njihovo božansko sladico. Dodatna motivacija je bila, da v sladicah zares ne maram surovih jajc, ki so sicer pomembna sestavina originalnega tiramisuja – tudi tistega, na katerega sem prisegala. Piškoti in jagode niso bila kakšna večja uganka, poustvariti popolno kremo, no, to pa je bil poseben izziv. Uspel mi je, ko sem v kremo prvič dala belo čokolado. Mmm, nebesa, ki se topijo na mojem jeziku!
Sestavine
- 150 g piškotov za tiramisu (savoiardi)
- 800 g jagod iz kompota
- 500 g smetane za stepanje
- 250 g maskarponeja
- 150 g bele čokolade
Priprava
1. Najprej se odločimo, ali bomo jagodni tiramisu pripravili porcijsko v kozarčke ali v pravokotnem pekaču. Nato iz kompota odcedimo jagode – sok prelijemo v kozarec, saj bomo vanj namakali piškote. Vsak piškot namočimo ravno toliko, da se nekoliko prepoji, nato jih razporedimo v pekač, da z njimi prekrijemo dno, ali v kozarčke.
2. Odcejene jagode spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo jagodni pire.
3. V skodelico nad vodno paro prilijemo približno 50 g smetane in nadrobljeno belo čokolado. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi. Odstavimo. Preostalo smetano stepemo, nato pa ji primešamo maskarpone in stopljeno, malce ohlajeno belo čokolado (še vedno mora biti tekoča, ne pa prevroča).
4. Na namočene piškote zdaj izmenično dodajamo plast jagodnega pireja in plast kreme, vse dokler ne zapolnimo kozarčkov oziroma pekača. Sama piškote dam v eni plasti, lahko pa povečate njihovo količino in jih zložite še med kremo in pire. Zaključimo s plastjo kreme in tiramisu za nekaj ur postavimo v hladilnik.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.