Nekateri se še spomnijo: rdeča pesa je po deželi potovala v velikanskih svetlih konzervah ter pristala v obratih družbene prehrane, šolah, vrtcih, bolnišnicah in drugih ustanovah. Ko ni bilo druge solate, je prav rdeča pesa rešila kuharje iz zagate. Z nekaj kisa in soli se je spremenila v dodatek vedno enakega okusa in intenzivne barve. Tudi v restavracijah je igrala v triu z naribanim zeljem in listi zelene solate, morda tudi s fižolom iz konzerve.
A časi so se spremenili. Strokovnjaki so ugotovili, da je rdeča pesa polna koristnih sestavin, od vitaminov do folne kisline in vlaknin. Kuharski šefi pa so odkrili, da jo je mogoče pripraviti na veliko načinov, od surove do pečene v pečici ali kuhane in pražene, pa tudi za barvanje testenin in pirejev je izjemno primerna.
Današnji recept naj se bere kot opravičilo rdeči pesi za dolga desetletja omejevanja in naj bo v navdih tistim, ki se radi poigrajo z zanimivim sladkastim okusom ter škrlatno barvo te vrhunske zelenjave.
Sestavine
- 400 g rdeče pese
- 200 g korenčka
- 100 g belega sira
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- olje
- kis
- žlička sladkorja ali meda (po želji)
Priprava
1. Rdečo peso umijemo in skuhamo v slani vodi na enak način kot kuhamo krompir.
2. Korenček olupimo in vzdolžno prerežemo, na olju ga v ponvi popražimo, da z vseh strani karamelizira.
3. Sestavimo solato: rdečo peso olupimo in narežemo na koščke, dodamo korenček ter začinimo. Solato premešamo, začinimo z oljem, soljo in kisom ter potresemo s peteršiljem in koščki belega sira.
NAMIG: V solato lahko za barvitost in hrustljavost dodamo tudi avokado, pest lešnikov, baziliko, koščke poltrdega sira, žlico kisle smetane in žličko sladkorja ali meda. Sestavine naj ustvarijo kombinacijo kislo-sladkega okusa.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 41, 10. oktober, 2023.