Nasveti

Recept na preizkušnji: Rdeča pesa, ljubezen na drugi pogled

S.M.
15. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Ali lahko eden najobičajnejših domačih pridelkov doživi renesanso? Seveda! Prav to se je zgodilo rdeči pesi, ki je v zadnjih desetletjih od skoraj nezaželene kuhinjske pastorke napredovala v elegantno in povsod zaželeno kuhinjsko zvezdnico.

Mateja Jordovič Potočnik
Rdeča pesa v vlogi kuhinjske zvezdnice.

Nekateri se še spomnijo: rdeča pesa je po deželi potovala v velikanskih svetlih konzervah ter pristala v obratih družbene prehrane, šolah, vrtcih, bolnišnicah in drugih ustanovah. Ko ni bilo druge solate, je prav rdeča pesa rešila kuharje iz zagate. Z nekaj kisa in soli se je spremenila v dodatek vedno enakega okusa in intenzivne barve. Tudi v restavracijah je igrala v triu z naribanim zeljem in listi zelene solate, morda tudi s fižolom iz konzerve.

A časi so se spremenili. Strokovnjaki so ugotovili, da je rdeča pesa polna koristnih sestavin, od vitaminov do folne kisline in vlaknin. Kuharski šefi pa so odkrili, da jo je mogoče pripraviti na veliko načinov, od surove do pečene v pečici ali kuhane in pražene, pa tudi za barvanje testenin in pirejev je izjemno primerna.

Današnji recept naj se bere kot opravičilo rdeči pesi za dolga desetletja omejevanja in naj bo v navdih tistim, ki se radi poigrajo z zanimivim sladkastim okusom ter škrlatno barvo te vrhunske zelenjave.

Sestavine

  • 400 g rdeče pese
  • 200 g korenčka
  • 100 g belega sira
  • šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • olje
  • kis
  • žlička sladkorja ali meda (po želji)

Priprava

1.     Rdečo peso umijemo in skuhamo v slani vodi na enak način kot kuhamo krompir.   

2.     Korenček olupimo in vzdolžno prerežemo, na olju ga v ponvi popražimo, da z vseh strani karamelizira.

3.     Sestavimo solato: rdečo peso olupimo in narežemo na koščke, dodamo korenček ter začinimo. Solato premešamo, začinimo z oljem, soljo in kisom ter potresemo s peteršiljem in koščki belega sira.   

NAMIG: V solato lahko za barvitost in hrustljavost dodamo tudi avokado, pest lešnikov, baziliko, koščke poltrdega sira, žlico kisle smetane in žličko sladkorja ali meda. Sestavine naj ustvarijo kombinacijo kislo-sladkega okusa.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov