Nasveti

Naj recept Nina Ošlaka: Preprosta morska rižota s kozicami

Andreja Comino
16. 10. 2023, 05.00
Deli članek:

Zmagovalec letošnje Slovenske popevke Nino Ošlak še posebej obožuje morsko hrano in jo zna tudi odlično pripraviti.

Shutterstock
Preprosta morska rižota s kozicami

»Kot majhen otrok nisem bil preveč navdušen nad kuhinjo in kuhanjem. A me je babica, upokojena kuharica, ki me je z veseljem čuvala, znala spretno navdušiti za ta opravila. Naučila me je pripraviti palačinke in še kopico drugih jedi. Vendar sem se kot najstnik spretno izogibal kuhanju, saj to ni bilo frajersko,« v smehu pove zmagovalec letošnje Slovenske popevke Nino Ošlak. Zadnja leta pa je nekdanji izbirčnež postal gurman. Še posebej obožuje morsko hrano in jo zna tudi odlično pripraviti.

Pripravljal je od rib do škampov, tudi hobotnico. Na morsko gostijo rad povabi širšo družino. Med korono, ko so bile gostilne zaprte, je z veseljem kuhal tudi za praznovanje rojstnega dne. Ker ima majhno stanovanje, je prijatelje in sorodnike razdelil na tri skupine in vsako posebej razvajal z izbranimi dobrotami. Najbolje mu uspe morska rižota, ki jo obožujejo tudi ljudje, ki sicer ne marajo morskih jedi.

Sestavine

  • olivno olje
  • čebula
  • riž
  • kozice
  • belo vino
  • česen
  • peteršilj
  • paradižnik ali paradižnikova mezga
  • sol 
  • poper
  • košček masla
  • po želji riban parmezan

    Shutterstock
    Preprosta morska rižota s kozicami

Priprava

1.     Riž res dobro speremo pod mrzlo vodo, segrejemo olivno olje in nasekljamo čebulo. 

2.     Na vročem olju prepražimo čebulo, da postekleni, in dodamo riž. Tudi tega pražimo toliko časa, da postekleni. Bolje ga je pražiti dlje, od pet do deset minut. To je ključ do res dobre rižote, ki ni lepljiva.  

3.     Med praženjem dodamo kozice in pražimo še nekaj časa. Sesekljamo česen in peteršilj ter segrejemo vodo. Ko riž in kozice res dobro prepražimo, dodamo česen in peteršilj ter takoj, ko česen zadiši, zalijemo z vinom. 

4.     Ko riž vpije vso vino, začnemo dolivati vodo. Rižoto medtem čim več mešamo. Nato dodamo paradižnik, žličko soli in popopramo. Riž kuhamo 15 minut ter medtem prilivamo vodo in  mešamo. Po 15 minutah kuhanja dolijemo še malo vode, dodamo košček masla, ugasnemo štedilnik, rižoto pokrijemo in pustimo pet minut. Občasno še nekoliko premešamo.  

5.     Pred serviranjem dodamo riban parmezan ali pa pustimo, da si ga vsak doda po okusu.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste