Sestavine
1 velik jajčevec
3 žlice tahinija (sezamova pasta)
sok pol limone
malo čilija
2 žlici oljčnega olja
1 žlička česna v prahu
½ žličke soli
granatno jabolko
kruh, krekerji ali zelenjava
Priprava
Jajčevec razpolovimo, narežemo in pečemo od 30 do 40 minut pri 180 stopinjah Celzija oziroma dokler ni mehek in se sesede na dotik.
Vzamemo ga iz pečice in postavimo na stran. Ko se ohladi, ga olupimo in odstranimo vse večje kose pečk.
Meso jajčevca damo v mešalnik, dodamo še tahini, limonov sok in oljčno olje, česen, in sol ter vse dobro zmešamo, da dobimo gladek in svilnat namaz.
Namaz shranimo v stekleno posodico, ga prelijemo z oljčnim oljem in potresemo z granatnim jabolkom in čilijem. Zapremo in hranimo v hladilniku.
Pred uživanjem vzamemo namaz iz hladilnika in ga postrežemo s popečenim kruhom, krekerji ali narezano zelenjavo.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.