Nasveti

Slastne jedi z gobami

Lara Jelen
9. 9. 2023, 05.00
Deli članek:

Poseben občutek je, ko se odpraviš v gozd in si tam lahko sam nabereš hrano. Gobe marsikomu gredo močno v slast in zdaj je njihov čas. Pri nas je prva runda gob vedno pražena in združena z jajci, nato se začnejo družiti tudi z drugimi živili.

Profimedia
Jedi iz gob

Gobov narastek

Sestavine

3 žemljice

500 ml mleka

2 skodelici svežih gob (ali 1 skodelica suhih gob)

1 čebula

100 g masla

2 jajci

2 žlici pšeničnega zdroba

sol

mlet črni poper

pest peteršilja

Profimedia
Gobov narastek

Priprava

1. Žemljice narežite na kocke in jih prelijte z mlekom.
2. Čebulo očistite in drobno sesekljajte. Prepražite jo na maslu. Dodajte očiščene in narezane gobe (suhe prej namočite v malo vode in nato ožmite) in na kratko prepražite.
3. Ohlajeno gobovo zmes vmešajte k žemljicam, dodajte razžvrkljano jajce, zgostite z zdrobom, solite, poprajte in začinite s sesekljanim peteršiljem.
4. Pekač obložite s papirjem za peko, nanj razporedite zmes in približno 30 minut pecite v prej ogreti pečici pri 180 °C. Preden postrežete, posujte s sesekljanim drobnjakom.

Goveji zrezki v gobovi omaki

Sestavine

600 g govejega mesa (pljučna)

sol po okusu

mleti poper po okusu

2 čebuli

50 g svinjske masti

100 g jurčkov

4 lovorovi listi

mešanica začimb

8 vejic svežega timijana

40 g gladke moke

100 ml smetane za kuhanje (po želji)

Profimedia
Goveji zrezki v gobovi omaki

Priprava

1. Meso narežite na zrezke, solite in poprajte. Čebulo drobno sesekljajte. Meso z obeh strani prepražite na vroči masti. Vzemite ga iz ponve in dodajte čebulo.
2. Čebulo prepražite do zlatorjave barve, nato vmešajte gobe, skupaj pražite 3 minute, zalijte s 400 ml vode, dodajte začimbe in timijan. Nato v ponev vrnite meso.
3. Meso dušite pod pokrovom približno 90 minut, med dušenjem ga polivajte in mešajte. Mehko meso odstavite, omaki dodajte vodo, premešajte in zavrite. Po potrebi dosolite in še malo popoprajte.
4. V malo vode razžvrkljajte moko, jo vmešajte v omako in kuhajte še 15 minut. Po želji čisto na koncu prilijte smetano in kuhajte še 5 minut. Meso spet pogrejte v omaki in postrezite s kruhovimi cmoki.

 Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov