Gobov narastek
Sestavine
3 žemljice
500 ml mleka
2 skodelici svežih gob (ali 1 skodelica suhih gob)
1 čebula
100 g masla
2 jajci
2 žlici pšeničnega zdroba
sol
mlet črni poper
pest peteršilja
Priprava
1. Žemljice narežite na kocke in jih prelijte z mlekom.
2. Čebulo očistite in drobno sesekljajte. Prepražite jo na maslu. Dodajte očiščene in narezane gobe (suhe prej namočite v malo vode in nato ožmite) in na kratko prepražite.
3. Ohlajeno gobovo zmes vmešajte k žemljicam, dodajte razžvrkljano jajce, zgostite z zdrobom, solite, poprajte in začinite s sesekljanim peteršiljem.
4. Pekač obložite s papirjem za peko, nanj razporedite zmes in približno 30 minut pecite v prej ogreti pečici pri 180 °C. Preden postrežete, posujte s sesekljanim drobnjakom.
Goveji zrezki v gobovi omaki
Sestavine
600 g govejega mesa (pljučna)
sol po okusu
mleti poper po okusu
2 čebuli
50 g svinjske masti
100 g jurčkov
4 lovorovi listi
mešanica začimb
8 vejic svežega timijana
40 g gladke moke
100 ml smetane za kuhanje (po želji)
Priprava
1. Meso narežite na zrezke, solite in poprajte. Čebulo drobno sesekljajte. Meso z obeh strani prepražite na vroči masti. Vzemite ga iz ponve in dodajte čebulo.
2. Čebulo prepražite do zlatorjave barve, nato vmešajte gobe, skupaj pražite 3 minute, zalijte s 400 ml vode, dodajte začimbe in timijan. Nato v ponev vrnite meso.
3. Meso dušite pod pokrovom približno 90 minut, med dušenjem ga polivajte in mešajte. Mehko meso odstavite, omaki dodajte vodo, premešajte in zavrite. Po potrebi dosolite in še malo popoprajte.
4. V malo vode razžvrkljajte moko, jo vmešajte v omako in kuhajte še 15 minut. Po želji čisto na koncu prilijte smetano in kuhajte še 5 minut. Meso spet pogrejte v omaki in postrezite s kruhovimi cmoki.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.