Veliko bolezni je povezanih s slabim delovanjem tega organa, od kožnih do putike, previsokega krvnega tlaka in kislo-bazičnega neravnovesja v telesu, ki mu običajno rečemo zakisanost. Ledvice vsak dan prečistijo 180 litrov krvi, zato jim pomagajmo z lahko hrano in čim več vode, na voljo pa imamo tudi odlično domače zdravilo, ki raste na vsakem vrtu – peteršilj. Zdravilo je že zelo dolgo znano, uporabljali so ga že pred našim štetjem, ne le kot čistilo za ledvic in mehur, ampak tudi kot afrodiziak, saj sproži naval krvi v spolne organe.
Vzhodnjaki imajo še zmeraj navado, da pri kosilu in večerji ponudijo tudi velik kup nezabeljenega peteršilja, kopra in zelenega koriandra, da bi telesu pomagali prebaviti in presnoviti vso hrano in spravili iz telesa odvečno tekočino, peteršilj je namreč odličen dueretik.
Najpreprosteje ga pripravimo takole: dve pesti svežega peteršilja prelijemo z litrom vode, segrejemo in vremo deset minut, odstavimo in pustimo, da se ohladi. Prevretek zlijemo v steklenico in spijemo po dva decilitra zjutraj na tešče in enako količino pred zgodnjo večerjo.
Peteršilj je močan antioksidant, krepi imunski sistem, polepša kožo in blaži vnetja, še posebej če ga kombiniramo s česnom in oljčnim oljem. Zelo verjetno zavira rast rakavih celic, pri tem pa ga seveda ni treba jemati po dozah kot zdravilo. Preprosto, vključimo ga v vsakodnevno prehrano tako kot Sredozemci, ki ga na tržnicah kupujejo velikanske šope, enako strastno pa uporabljajo tudi peteršiljeve korenine, ki so prav tako ali morda celo bolj zdravilne. Pomislimo: so naše babice dajale peteršiljevo korenino v mastne mesne juhe le zaradi okusa ali so morda vedele, da pripomore k boljši prebavi in razstrupljanju?
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.