Preden so zavzele zahodni svet, so melancane že tisočletja pred našim štetjem gojili v Indiji in Perziji, verjetno tudi na Kitajskem. V evropske dežele so prišle z arabskimi osvajalskimi pohodi, kar je bilo dovolj za veliko nezaupljivost. Melancanam so zaradi nenavadne oblike pripisovali, da so hudičeva jajca. Domnevali so, da lahko uživanje sijočih vijoličastih plodov povzroči potemnitev kože.
Danes vemo, da so melancane vse prej kot škodljive. To je ena najbolj priljubljenih sredozemskih vrtnin, ki jo lahko pripravimo na stotine načinov, v kombinaciji z mesom, sirom ali drugimi vrstami zelenjave. Še ena prednost: včasih jih je bilo treba najprej narezati, nato posoliti in obtežiti, da je iz njih iztekla grenka tekočina. Današnje sorte pa so mehke in sladke, tako da ta korak brez težav preskočimo in začnemo s pripravo jedi. Naš recept je preprost in odprt za različice. Katero od sestavin lahko odvzamemo, drugo dodamo, konec zgodbe za mizo bo vedno srečen.
Sestavine (za 4 osebe)
• 2 srednje veliki melancani
• 300 g mešanega mletega mesa
• 1 čebula
• 3 paradižniki
• 1 paprika
• strok česna
• šopek svežih zelišč
(origano, rožmarin, timijan)
• oljčno olje, sol, poper
Priprava
1. Pripravimo nadev: na oljčnem olju popražimo na drobno nasekljani čebuli, nato dodamo mleto meso, da karamelizira. V ponev dodamo še koščke paprike in paradižnikov ter nasekljan česen in zelišča. Pražimo 15 minut, da dobimo nekoliko gosto omako, ki jo solimo in popramo.
2. Melancani umijemo in prerežemo vzdolžno, nato polovice z ostrim manjšim nožem izdolbemo, tako da je stena debela le kak centimeter. Sredico nasekljamo in primešamo nadevu.
3. Izdolbene polovice položimo na pekač in napolnimo z nadevom. Pokapljamo z oljčnim oljem in jih v segreti pečici pečemo od 25 do 30 minut pri temperaturi 180 stopinj.
4. Jed postrežemo s svežim hrustljavim kruhom, rižem ali krompirjem.