Zgodbe

Zaupajte mi, saj sem medicinska sestra

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
4. 9. 2023, 04.00
Deli članek:

Dvaindvajset obtožb je vsebovala obtožnica, porota, v kateri je bilo sedem žensk in štirje moški, pa je nazadnje odločila, da je Lucy Letby, bivša medicinska setra na neonatalnem oddelku bolnišnice v Chestru, kriva sedmih umorov novorojenčkov in sedmih poskusov umora.

Shutterstock
Nekateri so bili nedonošenčki. Nekateri tako majceni, da bi jih lahko držal v eni dlani.

Nekateri so bili nedonošenčki. Nekateri tako majceni, da bi jih lahko držal v eni dlani. Najmlajša žrtev je bila stara en dan. Lucy Letby ne bo več morila. Prejšnji ponedeljek so jo obsodili na dosmrtni zapor. Nikoli ne bo mogla zaprositi za pogojni odpust. Umrla bo v zaporu. Zdaj je stara trintrideset let. Zelo dolga kazen bo. Bilo je eno najdaljših sojenj v novejši britanski zgodovini, začelo se je lanskega oktobra in trajalo deset mesecev. Veliko pretresljivih pričevanj so slišali porotniki, med drugim je ena od mamic povedala, kako je pritekla, ko je slišala jok svojega novorojenčka. Nad otrokom, ki mu je iz ust tekla kri, se je sklanjala Lucy Letby. Zaupajte mi, je rekla, medicinska sestra sem. Mamica ji je zaupala. Otrok je umrl.

Porota je o obtožbah razpravljala več kot 110 ur, skupaj je to trajalo dvaindvajset dni. Dveh obtožb poskusa umora so jo oprostili, glede šestih se porota ni mogla zediniti. Pri preostalih štirinajstih obtožbah so jo spoznali za krivo. Svojih odločitev porota ni sporočila hkrati, njene razsodbe so prihajale »na obroke«, več dni, vendar niso bile javno objavljene, dokler se porota ni izrekla o vseh obtožbah. Ko so bile razglašene prve obsodbe, je Lucy v stekleni kletki za obtožence sklonila glavo in zaihtela. Tudi pri drugi razglasitvi je zajokala, njena mati pa je kriknila: »Pa saj se hecate! To ne more biti res.« Potem Lucy ni hotela več na sodišče, tudi na razglasitev sodbe je ni bilo. Čeprav so jo zjutraj pripeljali na sodišče, ni hotela v dvorano. Možnost, da dogajanje spremlja po videopovezavi, je zavrnila.

Njena odsotnost je razbesnela javnost. Staršem umorjenih otrok ne privošči niti zadoščenja ob pogledu na njen obraz, ko bo slišala sodbo, so rohneli mediji. Prav tako Lucy ni slišala, kaj imajo povedati svojci žrtev, ki imajo ob razglasitvi sodbe namreč pravico do izpovedi, kako jih je izguba prizadela. Ne morem je prisiliti, če noče, je skomignil sodnik. Je pa ukazal, naj Lucy dostavijo prepis njegove obrazložitve sodbe in izjav vseh staršev, ki so govorili o posledicah svojih izgub.

Zdaj vlada napoveduje popravek zakona, da bi v prihodnje lahko obtožence prisilili, da pridejo na sodišče in se soočijo s posledicami svojih dejanj. Kdaj se ga bodo lotili, niso povedali.

Ali je Lucy v službi?

O sojenju Lucy Letby smo pisali na začetku maja, zato samo na kratko: njen morilski pohod je trajal od junija 2015 do junija 2016. Otroke je napadala na različne načine – nekaterim je vbrizgala insulin, ki ga niso potrebovali, drugim zrak v žilo ali želodec, tudi z vbrizgavanjem mleka v želodec jih je morila. Nekaterih otrok se je lotila večkrat, če so prvi napad preživeli, je poskušala še in še. Otroci so vreščeč umirali v bolečinah.

Kako to, vprašate, da je ni nihče ustavil. Saj so poskušali, zares so. Njeni kolegi so ugotovili, kaj se dogaja. Ena od medicinskih sester je pozneje povedala, »kadar se je oglasili alarm, smo rekli, ali je Lucy v službi?« Bila je grenka šala. Vsakič, ko se je oglasil alarm inkubatorja, ki je pomenil malega bolnika v življenjski stiski, je bila Lucy Letby nekje blizu. Prve zahteve pediatrov, naj jo spravijo stran od otrok, je vodstvo bolnišnice ignoriralo, zdravniki več mesecev niso mogli priti niti do sestanka z upravo. In tudi po sestanku se ni zgodilo nič, Lucy so končno premestili julija 2016 – dali so jo v administracijo, kjer je imela dostop do najobčutljivejših dokumentov, tudi tistih, ki so se tikali nje. Septembra 2016 se je pritožila proti premestitvi, češ da se ji je zgodila krivica. Pritožba je bila rešena v njeno korist – marca 2017 naj bi spet nastopila službo na neonatalnem oddelku. Vendar do tega ni prišlo, ker je uprava bolnišnice končno – leto dni prepozno – obvestila policijo. Preiskava se je začela že naslednji dan. Policija je Lucy prvič aretirala leta 2018, navsezgodaj zjutraj so jo v pižami odvedli na zaslišanje. Ponovno so jo aretirali leta 2019. Po tretji aretaciji novembra 2020 je na sojenje čakala v štirih zaporih.

Do zadnjega diha

Kazen, ki je bila izrečena prejšnji ponedeljek, ni bila presenečenje, saj je bila po zakonu edina možna: dosmrtni zapor. Za vsakega od sedmih umorov in vsakega od sedmih poskusov umora je obtoženka dobila dosmrtno kazen. Sodnik bi sicer lahko določil, koliko let mora najmanj odslužiti, preden lahko zaprosi za pogojni izpust, vendar tega ni storil. Da ni našel nobene olajševalne okoliščine, obtoženka ni pokazala nobenega obžalovanja, je rekel. Zato ne more nikoli zaprositi za pogojni izpust. Dosmrtno pomeni dosmrtno. Lucy bo umrla v zaporu.

V sedmih letih, odkar Lucy Letby ne dela več pri njih, je na neonatalnem oddelku bolnišnice v Chestru umrl samo en otrok.

Konec še ni napisan

Toda z obsodbo Lucy Letby zgodbe še ni konec. Še zdaleč ne. Tožilstvo še ni sporočilo, ali bodo za obtožbe, ki jih je bila Lucy oproščena ali pa se porota o njih ni mogla zediniti, zahtevalo ponovno sojenje. Odločitev morajo sporočiti v 28 dneh.

Policija nadaljuje in širi preiskavo. Ne verjamejo namreč, da so primeri, za katere so ji sodili, končna številka, in menijo, da je bilo napadov na otroke še več. Pregledali bodo dokumentacijo v dveh bolnišnicah, poleg tiste v Chestru še v bolnišnici, v kateri je Lucy dve leti stažirala. To pomeni več kot štiri tisoč kartotek iz obdobja 2012–2016. Že doslej naj bi našli še med trideset in štirideset žrtev, za katere je še niso obtožili.

Zdravstveni minister je napovedal neodvisno preiskavo, ki bo preučila ne le napade na otroke, temveč se bo poglobila tudi v to, kako se je odzivala bolnišnica. Ta ima zdaj novo vodstvo, bolnišnični sistem in protokole so temeljito prevetrili, a kljub temu odgovor na vprašanje, ali bi uprava s hitrejšim in učinkovitejšim odzivom lahko preprečila smrti otrok, najverjetneje ne bo pomenil nič dobrega za zdaj že bivšo upravo bolnišnice Countess of Chester. Toda preiskovalna komisija bo imela precej skromna pooblastila, pričam se na njeno povabilo ni treba odzvati. Zato javnost zahteva javno preiskavo, ki ima večjo težo in širša pooblastila. Slaba stran take preiskave pa je, da praviloma zelo dolgo traja. Končna odločitev še ni padla.

Samo ona ve

Vse preiskave tega sveta pa ne morejo dati odgovora, ki si ga starši umrlih otrok najbolj želijo: zakaj je Lucy Letby morila?

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 35, 29. avgust, 2023.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste