Bučke s česnom in piščančje meso na žaru
Sestavine
2 bučki
4 piščančji (ali puranji) fileji
1 šalotka
4 stroki česna
1 žlička provansalskih začimb
vejica rožmarina
morska sol
sveže mlet poper
4 žlice olivnega olja
Priprava
1. Piščančje ali puranje fileje natrite z oljem, soljo, poprom in ščepcem provansalskih začimb, na drobno sesekljanim rožmarinom in za nekaj časa pustite v hladilniku.
2. Bučke operite in narežite na kolobarje. Čebulo narežite na kolobarje, česen pa na rezine.
3. Meso popecite na žaru.
4. V veliki ponvi segrejte olje in stresite nanj čebulo in česen, premešajte ter takoj dodajte bučke, posujte s provansalskimi zelišči in popražite. Ves čas počasi mešajte. Na koncu začinite s soljo in poprom po okusu.
5. Razdelite na krožnike in dodajte meso. Postrezite.
Solata s čičeriko
Sestavine
300 g čičerike (lahko tudi iz konzerve)
3 žlice olivnega olja
4 žlice limoninega soka
morska sol
sveže mlet poper
4 žlice na drobno sesekljanega peteršilja
250 g korenja
šopek mlade čebule
250 g paradižnika
1 majhna rdeča paprika
Priprava
1. Če imate vloženo čičeriko, ta korak izpustite. Sicer namakajte čičerko v hladni vodi čez noč, da nabrekne. Dajte jo v lonec (najbolje v ekonom) in kuhajte, dokler se ne zmehča (proti koncu kuhanja vodo osolite).
2. Čičerko odcedite, prelijte z oljčnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom, premešajte ter pustite, da se popolnoma ohladi.
3. Dodajte sesekljan peteršilj, naribano korenje, sesekljan paradižnik, sesekljano mlado čebulo in na drobno sesekljano rdečo papriko. Solato premešajte, začinite s soljo, poprom in limono po okusu.
Postrv z zelišči
Sestavine
4 postrvi
4 stroki česna
sol po okusu
mlet poper po okusu
1 velik šopek zelišč (žajbelj, timijan, meta, peteršilj)
1 limona
150 g masla
1 por
2 storža kuhane (lahko tudi vložene) koruze
Priprava
1. Postrvi operite, osušite s papirnatimi brisačami in vanje vtrite strt česen. Od znotraj in zunaj jih začinite s soljo ter poprom. Dodajte limonine rezine, polovico masla in zelišča, razen žajbljevih listov.
2. Na eni strani postrvi z ostrim nožem vrežite kožo in v zareze vstavite žajbljeve liste. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Okrog njih razporedite narezan por in koruzo. Na postrvi položite preostale koščke masla in pokapajte s preostalo limono.
3. Ribe približno 30 minut pecite v pečici pri 210 °C. Pripravljene posujte s peteršiljem in postrezite. Za prilogo je lahko različno pripravljen krompir.