Nasveti

Popolno poletno kosilo

Lara Jelen
5. 8. 2023, 04.00
Deli članek:

Kakšno je popolno poletno kosilo? Če vprašate nas, vsebuje veliko zelenjave, obvezno kakšno osvežujočo solato, predvsem pa sestavine, ki nas ne obtežijo. Če je hitro pripravljeno, toliko bolje!

Shutterstock
Popolno poletno kosilo

Bučke s česnom in piščančje meso na žaru

Sestavine

2 bučki
4 piščančji (ali puranji) fileji
1 šalotka
4 stroki česna
1 žlička provansalskih začimb
vejica rožmarina
morska sol
sveže mlet poper
4 žlice olivnega olja

Shutterstock
Bučke s česnom in piščančje meso na žaru

Priprava

1. Piščančje ali puranje fileje natrite z oljem, soljo, poprom in ščepcem provansalskih začimb, na drobno sesekljanim rožmarinom in za nekaj časa pustite v hladilniku.
2. Bučke operite in narežite na kolobarje. Čebulo narežite na kolobarje, česen pa na rezine.
3. Meso popecite na žaru.
4. V veliki ponvi segrejte olje in stresite nanj čebulo in česen, premešajte ter takoj dodajte bučke, posujte s provansalskimi zelišči in popražite. Ves čas počasi mešajte. Na koncu začinite s soljo in poprom po okusu.
5. Razdelite na krožnike in dodajte meso. Postrezite.

Solata s čičeriko
Sestavine

300 g čičerike (lahko tudi iz konzerve)
3 žlice olivnega olja
4 žlice limoninega soka
morska sol
sveže mlet poper
4 žlice na drobno sesekljanega peteršilja
250 g korenja
šopek mlade čebule
250 g paradižnika
1 majhna rdeča paprika

Shutterstock
Solata s čičeriko

Priprava

1. Če imate vloženo čičeriko, ta korak izpustite. Sicer namakajte čičerko v hladni vodi čez noč, da nabrekne. Dajte jo v lonec (najbolje v ekonom) in kuhajte, dokler se ne zmehča (proti koncu kuhanja vodo osolite).

2. Čičerko odcedite, prelijte z oljčnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom, premešajte ter pustite, da se popolnoma ohladi.

3. Dodajte sesekljan peteršilj, naribano korenje, sesekljan paradižnik, sesekljano mlado čebulo in na drobno sesekljano rdečo papriko. Solato premešajte, začinite s soljo, poprom in limono po okusu.

Postrv z zelišči

Sestavine 

4 postrvi
4 stroki česna
sol po okusu
mlet poper po okusu
1 velik šopek zelišč (žajbelj, timijan, meta, peteršilj)
1 limona
150 g masla
1 por
2 storža kuhane (lahko tudi vložene) koruze

Shutterstock
Postrv z zelišči

Priprava

1. Postrvi operite, osušite s papirnatimi brisačami in vanje vtrite strt česen. Od znotraj in zunaj jih začinite s soljo ter poprom. Dodajte limonine rezine, polovico masla in zelišča, razen žajbljevih listov.

2. Na eni strani postrvi z ostrim nožem vrežite kožo in v zareze vstavite žajbljeve liste. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Okrog njih razporedite narezan por in koruzo. Na postrvi položite preostale koščke masla in pokapajte s preostalo limono.

3. Ribe približno 30 minut pecite v pečici pri 210 °C. Pripravljene posujte s peteršiljem in postrezite. Za prilogo je lahko različno pripravljen krompir.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo

hot dog, pivo, inter miami
Pred Messijevim stadionom

(Video) Je to najdražji hot dog na svetu?

ogledalo
Dober začetek dneva

Zdrave jutranje navade bodo življenje spremenile na bolje