Poletna pica z jajčevci
Sestavine
2 jajčevca
sol po okusu
zelenjava po okusu (paradižnik, paprika, bučke, brokoli, kapre, olive, špinača, ohrovt)
100 g šampinjonov (lahko tudi vloženih)
oljčno olje po okusu
suha zelišča po okusu (npr. origano ali provansalska zelišča)
mleti poper po okusu
100 g paradižnikove omake
1 mocarela (120 g)
Priprava
1. Jajčevce narežemo na 1 cm debele rezine, vsako rezino rahlo posolimo in pustimo, da se približno 20 minut »poti«. Zelenjavo in gobe narežemo na manjše kose, damo v skledo, zalijemo z oljčnim oljem, posušenimi in na drobno sesekljanimi zelišči, solimo, popramo, premešamo in pustimo počivati.
2. Jajčevce osušimo s papirnato brisačo in iz njih iztisnemo odvečno vodo. Nato jih prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo z oljčnim oljem in pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 20 minut.
3. Po peki jajčevce premažemo s paradižnikovo omako, obložimo z zelenjavo, posujemo s sirom in pečemo še 10 minut. Preden postrežemo, posujemo s svežimi zelišči, odlično se bo zraven podala bazilika.
Fritata s tuno
Sestavine
1 velika pločevinka tune v lastnem soku (180 g)
2 paradižnika
1 majhna čebula
3 jajca
3 žlice moke
200 ml smetane
sol
mleti črni poper
maslo in moka za pekač
100 g naribanega sira
1 žlica listov timijana
Priprava
1. Tuno iz pločevinke odcedimo. Paradižnika operemo, osušimo in na drobno narežemo. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.
2. Jajca in moko stepemo. Počasi dodajamo smetano. Vmešamo čebulo, paradižnik, 1/3 sira in tuno. Mešanico začinimo s soljo in poprom.
3. Pekač za pito namažemo z maslom in ga posujemo z moko. Nanj vlijemo pripravljeno jajčno zmes.
4. Potresemo z lističi timijana in preostalim sirom ter postavimo v ogreto pečico. Fritato pečemo pri 180 °C približno 35 minut.
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 30, 25. julij, 2023.