Nasveti

Lahke jedi za poletne dni

Lara Jelen
9. 7. 2023, 10.00
Deli članek:

Na vrtu se nam ponuja obilica zelenjave. Kaj boste iz nje pripravili danes?

Profimedia
Poletne jedi

Rižota z žafranom in pečeno bučko
Sestavine

2 žlici olivnega olja
3 šalotke
300 g riža
200 ml suhega belega vina
1 l zelenjavne juhe (ali zelenjavne jušne osnove)
1 bučka
2 žlici masla
2 žlici posušenega paradižnika
sol po okusu
mleti poper po okusu
3 nitke žafrana
100 g parmezana
1 žlica drobnjaka

Profimedia
Rižota z žafranom in pečeno bučko

Priprava

1. Na segretem olju pražite na drobno sesekljano šalotko, da postane zlatorjave barve. Nato dodajte riž in skupaj pražite še minuto. Prilijte vino in mešajte, dokler ne zavre. Nato zmanjšajte ogenj in riž kuhajte, dokler se ne zmehča. Postopoma ga zalivajte z juho.
2. Bučko narežite na tanke rezine in prepražite na polovici stopljenega masla. Nato dodajte suhe paradižnike ter jih začinite s soljo in poprom.
3. Rižu primešajte žafran, naribajte parmezan in ga s preostalim maslom vmešajte v rižoto. Na koncu začinite s soljo in poprom.
4. Rižoto razdelite na ogrete krožnike, dodajte bučko in suhe paradižnike, potresite s preostalim parmezanom in sesekljanim drobnjakom ter postrezite.

Profimedia
Puranji zrezek s šopsko solato

Puranji zrezek s šopsko solato
Sestavine

1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 rdeča čebula
1 solatna kumara
4 paradižniki
2 žlici olivnega olja
4 vejice timijana
100 g fete
1 limona
sol in poper
800 g puranjih prsi
1 žlica bazilikinega pesta

Priprava

1. Papriko narežite na majhne kocke. Čebulo in kumare narežite na kocke, paradižnike razpolovite, odstranite sredico in jih narežite na kocke. Zelenjavo dajte v skledo.

2. Dodajte še na kockice narezano feto, prelijte s polovico olja, dodajte vejico timijana, začinite z limoninim sokom, soljo in poprom ter pustite, da se ohladi. 

3. Puranje prsi očistite in razrežite na 8 enakih kosov. Meso solite, poprajte in na preostalem olju popecite z obeh strani. Nato dajte v pekač in pecite pri 200 °C približno 8 minut. Meso lahko po želji pripravite tudi na žaru ali v ponvi. Premažite z bazilikinim pestom in pustite počivati 10 minut.

4. Na krožnike razdelite ohlajeno šopsko solato, dodajte pečene puranje zrezke, prelijte z omako, ki je ostala od pečenja, okrasite s preostalim timijanom in postrezite.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 27, 4. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste