Nasveti

Lahke jedi za poletne dni

Lara Jelen
9. 7. 2023, 10.00
Deli članek:

Na vrtu se nam ponuja obilica zelenjave. Kaj boste iz nje pripravili danes?

Profimedia
Poletne jedi

Rižota z žafranom in pečeno bučko
Sestavine

2 žlici olivnega olja
3 šalotke
300 g riža
200 ml suhega belega vina
1 l zelenjavne juhe (ali zelenjavne jušne osnove)
1 bučka
2 žlici masla
2 žlici posušenega paradižnika
sol po okusu
mleti poper po okusu
3 nitke žafrana
100 g parmezana
1 žlica drobnjaka

Profimedia
Rižota z žafranom in pečeno bučko

Priprava

1. Na segretem olju pražite na drobno sesekljano šalotko, da postane zlatorjave barve. Nato dodajte riž in skupaj pražite še minuto. Prilijte vino in mešajte, dokler ne zavre. Nato zmanjšajte ogenj in riž kuhajte, dokler se ne zmehča. Postopoma ga zalivajte z juho.
2. Bučko narežite na tanke rezine in prepražite na polovici stopljenega masla. Nato dodajte suhe paradižnike ter jih začinite s soljo in poprom.
3. Rižu primešajte žafran, naribajte parmezan in ga s preostalim maslom vmešajte v rižoto. Na koncu začinite s soljo in poprom.
4. Rižoto razdelite na ogrete krožnike, dodajte bučko in suhe paradižnike, potresite s preostalim parmezanom in sesekljanim drobnjakom ter postrezite.

Profimedia
Puranji zrezek s šopsko solato

Puranji zrezek s šopsko solato
Sestavine

1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 rdeča čebula
1 solatna kumara
4 paradižniki
2 žlici olivnega olja
4 vejice timijana
100 g fete
1 limona
sol in poper
800 g puranjih prsi
1 žlica bazilikinega pesta

Priprava

1. Papriko narežite na majhne kocke. Čebulo in kumare narežite na kocke, paradižnike razpolovite, odstranite sredico in jih narežite na kocke. Zelenjavo dajte v skledo.

2. Dodajte še na kockice narezano feto, prelijte s polovico olja, dodajte vejico timijana, začinite z limoninim sokom, soljo in poprom ter pustite, da se ohladi. 

3. Puranje prsi očistite in razrežite na 8 enakih kosov. Meso solite, poprajte in na preostalem olju popecite z obeh strani. Nato dajte v pekač in pecite pri 200 °C približno 8 minut. Meso lahko po želji pripravite tudi na žaru ali v ponvi. Premažite z bazilikinim pestom in pustite počivati 10 minut.

4. Na krožnike razdelite ohlajeno šopsko solato, dodajte pečene puranje zrezke, prelijte z omako, ki je ostala od pečenja, okrasite s preostalim timijanom in postrezite.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 27, 4. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert