Rižota z žafranom in pečeno bučko
Sestavine
2 žlici olivnega olja
3 šalotke
300 g riža
200 ml suhega belega vina
1 l zelenjavne juhe (ali zelenjavne jušne osnove)
1 bučka
2 žlici masla
2 žlici posušenega paradižnika
sol po okusu
mleti poper po okusu
3 nitke žafrana
100 g parmezana
1 žlica drobnjaka
Priprava
1. Na segretem olju pražite na drobno sesekljano šalotko, da postane zlatorjave barve. Nato dodajte riž in skupaj pražite še minuto. Prilijte vino in mešajte, dokler ne zavre. Nato zmanjšajte ogenj in riž kuhajte, dokler se ne zmehča. Postopoma ga zalivajte z juho.
2. Bučko narežite na tanke rezine in prepražite na polovici stopljenega masla. Nato dodajte suhe paradižnike ter jih začinite s soljo in poprom.
3. Rižu primešajte žafran, naribajte parmezan in ga s preostalim maslom vmešajte v rižoto. Na koncu začinite s soljo in poprom.
4. Rižoto razdelite na ogrete krožnike, dodajte bučko in suhe paradižnike, potresite s preostalim parmezanom in sesekljanim drobnjakom ter postrezite.
Puranji zrezek s šopsko solato
Sestavine
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 rdeča čebula
1 solatna kumara
4 paradižniki
2 žlici olivnega olja
4 vejice timijana
100 g fete
1 limona
sol in poper
800 g puranjih prsi
1 žlica bazilikinega pesta
Priprava
1. Papriko narežite na majhne kocke. Čebulo in kumare narežite na kocke, paradižnike razpolovite, odstranite sredico in jih narežite na kocke. Zelenjavo dajte v skledo.
2. Dodajte še na kockice narezano feto, prelijte s polovico olja, dodajte vejico timijana, začinite z limoninim sokom, soljo in poprom ter pustite, da se ohladi.
3. Puranje prsi očistite in razrežite na 8 enakih kosov. Meso solite, poprajte in na preostalem olju popecite z obeh strani. Nato dajte v pekač in pecite pri 200 °C približno 8 minut. Meso lahko po želji pripravite tudi na žaru ali v ponvi. Premažite z bazilikinim pestom in pustite počivati 10 minut.
4. Na krožnike razdelite ohlajeno šopsko solato, dodajte pečene puranje zrezke, prelijte z omako, ki je ostala od pečenja, okrasite s preostalim timijanom in postrezite.
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 27, 4. julij, 2023.