Nasveti

Delajmo manj, naredimo več

jk
9. 7. 2023, 09.00
Posodobljeno: 9. 7. 2023, 11.43
Deli članek:

Pogosto ljudje, ki pridejo kot turisti iz razvitih krajev z visoko delovno storilnostjo v manj razvite kraje, dobijo vtis, da domačini ne delajo. Opazijo žensko, ki celo večnost ždi ob oknu in gleda skozenj, družino na sprehodu, ljudi, ki se nenehno ustavljajo, da pozdravijo mimoidoče znance ... Ne le prostočasne, tudi delovne navade so drugačne: namesto na hitro pojedenega sendviča se v času opoldanskega odmora napolnijo gostilne. Zanimivo pa kljub temu njihova storilnost ni dosti manjša od naše, ki se pogosto od jutra do večera ženemo za obveznostmi.

Shutterstock
Odmor za kavo med delom ni slaba ideja. Italijani si ga redno privoščijo in statistika kaže, da zaradi tega njihova delovna storilnost ni prav nič manjša.

Pomislimo na dežele okoli Sredozemskega morja, za katere vse iz uvoda nedvomno drži. A marsikaj je krivičen stereotip, kajti marsikdo, ki se opoldne odpelje domov na kosilo, se seveda vrne na delovno mesto in dela tudi do osmih zvečer.

Čezmerno delo ne pomeni večje storilnosti

Italijani slovijo po svojem motu il dolce far niente (sladko brezdelje). Izkušnja kaže, da mnogi, ki si polnijo dneve z več in več dejavnostmi, s svojo nenehno aktivnostjo v resnici sploh niso bistveno produktivnejši. Nemalokrat je prav nasprotno. Delo na začetku delovnika opravimo z več svežine in tudi naša storilnost ter ustvarjalnost sta višji, sčasoma pa ta zagon upade in z njim naše kognitivne sposobnosti ter sposobnost soočanja z izzivi. Čezmerno delo torej ne pomeni višje storilnosti, ampak nas lahko spravi v stanje telesne slabosti in nas celo navda z občutkom, da vse skupaj nima smisla.

Delo je smisel vsega – mar res?

Večina nas o možganih ne razmišlja kot o mišici, ampak jih raje primerjamo z računalnikom. Imamo jih za stroj, ki je sposoben nenehno delovati. To seveda ni res. S predolgim in preveč intenzivnim delovnikom brez premora si lahko celo škodujemo.

Zamisel, da ljudje za doseganje višje storilnosti svoj delovnik preprosto podaljšamo, je zmotna. Če se nenehno silimo v skrajne napore in hote preslišimo opozorilne znake, ki nam jih pošilja utrujeno telo, se izpostavimo stresu, ki sčasoma postane kroničen, kmalu pa tudi izjemno nevaren. Dolg delovnik zviša nevarnost srčnih obolenj za kar 40 odstotkov – kar ni veliko manj kot pri kadilcih, pri katerih je ta nevarnost 50-odstotna. Poveča se tudi nevarnost za kap, preobremenjenost z delom pa seveda vpliva še na psiho. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki delajo več kot enajst ur na dan, pogosteje obolevali za depresijo v primerjavi z ljudmi s sedemurnim delovnikom.

Nujno na dopust!

Veliko se lahko naučimo iz japonske izkušnje. Karoši pomeni smrt zaradi čezmernega dela. Na Japonskem ta problem nikakor ni majhen in država se ga dobro zaveda: družinam žrtev karošija izplačujejo odškodnino v višini 20 tisoč dolarjev letno. Vidijo pa tudi dobro rešitev. Da bi se izognili smrtno nevarni izčrpanosti od dela, naj bi si zaposleni občasno privoščili daljše počitnice. Raziskava, ki so jo 26 let opravljali med poslovneži v Helsinkih, je pokazala, da so tisti, ki si privoščijo manj počitnic, slabšega zdravja in umirajo mlajši.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 27, 4. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste