Regrat imamo vsi radi, prav uspešno ga lahko gojimo tudi na vrtu. Vsekakor je ta rastlina lahko zelo zanimiva tudi v gojeni obliki, saj je ena prvih spomladanskih zelenih rastlin. Ima številne znane in manj znane dobre, celo zdravilne lastnosti. Ni zdravilen samo spomladi, ko njegove grenčine očistijo naše telo in preženejo pomladansko utrujenost. Zdravilna je tudi njegova korenina, ki jo nabiramo jeseni. Iz regratovih cvetov lahko po posebnem receptu pripravimo prav poseben sirup, ki mu nekateri rečejo regratov med, je zelo aromatičen in izredno okusen kot naravno sladilo v čajih.
A regratovi cvetovi niso samo to. Najprej so odlična zgodnja paša za vse opraševalce, tudi čebele. Iz njih pa lahko pripravimo, kot je že zapisano, tudi pripravek za krepitev rastlin: podobno kot učinkujejo pripravki iz alg.
Ne nabirajte ga v vinogradih
Običajno si regrat poiščemo kar na travnikih, zelenicah, mnogi ga radi nabirajo tudi v vinogradih, ker je lepo obeljen. A naj takoj povem, da tam nabiranje ni najvarnejše. Saj vemo, vinska trta potrebuje pogosto »zdravljenje«, zato je za naše zdravje zagotovo vprašljiva varnost uživanja rastlin, ki smo jih nabrali med vinskimi trtami. Celo ekološki trajni nasadi pogosto dobijo baker in žveplo, torej tudi v njih nabiranje ni najbolj priporočljivo.
Regrat pa lahko pridelamo kar na vrtu. Lahko ga vzgajamo s setvijo direktno na stalno mesto ali pa si vzgojimo sadike. Seme danes občasno dobimo tudi v Sloveniji, kar me zelo veseli. Lažje pa ga bo nabaviti na svetovnem spletu. Vendar bodite pozorni. Če ga boste iskali v tujini, ga ne iščite z očmi in gledanjem fotografij, listi regrata so lahko nevarno podobni listom katalonskega radiča, ki ima sicer veliko dobrih lastnosti, a so vseeno drugačne od regratovih. Zato se vedno o vsebini vrečice s semenom prepričamo tako, da preberemo, katero seme vsebuje. Latinsko, botanično ime rastline je Taraxacum officinale.
Seme seveda lahko naberemo tudi v naravi in vzgojimo rastline na vrtu. Nabiranje semena ni težko, saj so lučke lepo vidne. Naberemo jih, seme dosušimo in suhe lučke samo pomanemo v rokah, da se odlomi tisti del, ki omogoča semenu, da ga veter raznese daleč naokoli. Potem preprosto odpihnemo plevce, ki jih pri setvi ne potrebujemo. Če boste sejali še v istem letu, je smiselno dobro osušeno seme za teden dni zamrzniti. V naravi namreč običajno kali šele spomladi, ko je bilo pozimi v zamrznjeni zemlji. Zelo veliko regrata pridelajo v Franciji, kjer sodi med zelo priljubljene vrtnine.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.