Slavna hollywoodska igralka Cameron Diaz pri petdesetih letih navdušuje s popolno postavo. Njeno skrivnost je že pred desetletjem zapisala v knjigi The Body Book. Igralkin življenjski slog lahko posnema vsak med nami. Prehrana, gibanje, zavedanje in disciplina niso samo besede, pravi, temveč orodje, ki ga lahko spretno uporabimo v svoj prid. Tudi če se ravnokar pripravljamo na že stoto shujševalno odpravo.
Če boste začeli svoje telo spoštovati in občudovati tako, kot to počne Cameron Diaz, vam nemara ne bo treba nikoli več hujšati. Nad telesom je ta slavna igralka tako navdušena, da mu je posvetila kar celo knjigo. »Vaše telo je osupljivo. Točno v tem trenutku, ne glede na vašo trenutno formo, vaše telo izvaja toliko fantastičnih stvari. Črpa kisik iz okolja in ga dovaja vašim možganom, da sploh lahko živite, delujete, razmišljate. Zjutraj je skledo kosmičev pretvorilo v eksplozijo energije, kar vam je dalo moč, da ste odhiteli skozi vrata po vsakodnevnih opravkih. Zato je vedenje, kako skrbeti za svoje telo, najpomembnejše znanje, ki ga lahko kadarkoli usvojite. Ker je vaše osupljivo telo edino, ki ga imate,« piše v knjigi. Iz te perspektive skrb zanj postane nekaj čisto drugega. Kakšne nezdrave diete le! Naše telo je oltar in čas je, da ga začnemo tako tudi obravnavati.
Ah, te akne, obročki in zgaga
Ne glede na to, s kakšnimi težavami se srečujete: aknami ali drugimi kožnimi nepravilnostmi, čezmerno težo, zgago ali slabim razpoloženjem, vedno najprej pomislite, kaj jeste. Zelo verjetno ne potrebujete novih krem niti dodatnih tablet ali diet, ampak zgolj drugačno prehrano. »Hrana, ki jo jeste, ima ogromen vpliv na vaš vsakdan, na vas vpliva tako fizično kot psihično. In če telo ni zadovoljno s tem, kar mu vsakodnevno dajete, vam bo to tako ali drugače tudi sporočilo.« Ne, ker si želi, da odhitite po najnovejši kozmetični izdelek ali shujševalni pripomoček, ampak ker res potrebuje nekaj, s čimer lahko zadovolji vse lačne celice, ki od hamburgerjev in pice nimajo kaj dosti koristi. Če se želimo počutiti kar najbolje, si moramo dati za to priložnost. Začnimo s hrano, takšno, ki pride k nam direktno z vrta, ne tisto iz vrečk in cvrtnikov.
Sveže jabolko namesto soka in jabolčne pite
»Mikrohranila so naš nepogrešljivi zaveznik. Bolj ko jemo živahno, pisano druščino sveže hrane, bolj vitalne in žive so bomo počutili. Če vašim obrokom primanjkuje svežega sadja in zelenjave, vam lahko začne primanjkovati določenih hranil in mineralov, posledično pa se pojavijo različne težave, od depresije do oslabljenih mišic in izpadanja las. Se sliši resno? Saj je. In nikar ne enačite koristi, ki jih dobite od svežega jabolka, z jabolčnim sokom ali jabolčno pito. Ob grižljaju sadeža bodo vaše celice poskakovale od veselja, medtem ko ob predelanih prehrambnih izdelkih zgolj utišamo svoj občutek lakote. Telesu damo kalorije, ne pa hranil, zaradi katerih smo pravzaprav začutili lakoto.« Ko nas bodo bolj kot število kalorij v neki hrani začela zanimati hranila, ki jih vsebuje, bomo naredili ključni korak k boljši inačici sebe.
Ne bojte se (vseh) ogljikovih hidratov
Le prave izberite, svetuje igralka. »Brez ogljikovih hidratov ni energije. Ne glede na to, kaj počnete: igrate tenis, kolesarite, plešete v dežju, ravnokar opravljate izpit, pišete dnevnik ali brskate po spletu, potrebujete ogljikove hidrate, da lahko s tem početjem nadaljujete.« Gotovo ste že slišali, da so dobri in slabi ogljikovi hidrati. Slednji niso nič drugega kot prazne kalorije, ki jih lahko zaradi pomanjkanja vlaknin pojemo na tone, saj nam ne dajejo občutka sitosti. Medtem so kompleksni ogljikovi hidrati več kot odlična izbira, zaradi katere nam ni treba imeti slabe vesti. Če bomo pojedli veliko skledo navadnih testenin, ki smo jih prelili zgolj s kupljeno paradižnikovo omako, bomo takoj po obroku začutili utrujenost, lakota pa se bo hitro vrnila. Nekaj popolnoma drugega dosežemo s krožnikom polnozrnatih testenin z brokolijem, bučkami in piščancem. Za naslednjih nekaj ur bomo preskrbljeni z valom sveže energije in srečnim želodcem. Majhne spremembe v prehrani so vse, kar v resnici potrebujemo. Mimogrede, kdaj ste si nazadnje pripravili obrok z rjavim rižem, bulgurjem, kvinojo ali ovsom? Toliko prvovrstne izbire se nam ponuja, mi pa trmasto vztrajamo pri eni. Kakšna škoda!
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.