Mikrobiolog dr. Miha Avberšek nam je pojasnil, da nam tudi podatek o morebitnih 500 okuženih s salmonelo na leto ne bi prav veliko povedal, saj ni nič neobičajnega, da le en biftek (predvsem v prazničnih dneh) povzroči izbruh okužbe pri 200 ljudeh. »Pri količini hrane, ki jo poje dva milijona slovenskih državljanov, ni taka številka nič strašnega – če vemo, kako smo do nje prišli. Če bi bila številka še enkrat višja, recimo tisoč okuženih ljudi več kot v minulem obdobju, pa bi se že morali vprašati, kaj gre narobe.«
Nekateri se surovemu mesu prav zaradi salmonele striktno izogibajo, ampak niti pomislijo ne, da se lahko po drugi strani okužijo s poprom ali napolitankami. Verjetnost je manjša, obstaja pa. »Večina ljudi si predstavlja, da so bakterije prisotne v surovini, kar je seveda jasno pri piščancih ali jajcih – gre za naravno okolje, kjer salmonelo pogosto najdemo. Seveda to še ne pomeni, da je salmonela na vsakem piščancu. Na druga živila, kot je na primer omenjeni poper ali napolitanke, pa lahko salmonela pride na druge načine. Večinoma naša hrana pride iz industrijskih obratov, kjer je lahko vir bakterij surovina – recimo čokolada za napolitanke. Vir bakterij so lahko tudi ljudje, ki v proizvodnji delajo in imajo slabe higienske navade, ali pa je slabo poskrbljeno za higieno v proizvodnem obratu. To se res lahko hitro zgodi: neko cev, skozi katero gre veliko surovine ali hrane, je v nekem delu težko očistiti in bakterije se lahko tam namnožijo. To ni nič čudnega ali nepričakovanega. Tako se pot bakterij nadaljuje v celem sistemu in lahko jih boste našli v vseh mogočih izdelkih,« razlaga Avberšek.
Znaki okužbe s salmonelo
Bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska, možna sluz ali kri v blatu, povišana temperatura. Ob morebitni okužbi predvsem poskrbite, da boste dovolj pili, jedli lahko hrano, ob težjem poteku ali grožnji z dehidracijo pa takoj k zdravniku.
Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 2, 10. 01. 2023