Nasveti

Kruhov narastek iz ostankov

Metka McCully Žigon
5. 1. 2023, 13.00
Posodobljeno: 5. 1. 2023, 13.05
Deli članek:

Po praznikih nam včasih ostane kruh ali pecivo. Iz vseh ostankov lahko naredimo preprosto, a zelo okusno novo sladico. Zanjo porabimo star kruh in ostanke peciva iz kvašenega testa (krofi, šarkelj, rogljički, paneton, potica ...).

Shutterstock
Kruhov narastek iz ostankov

Sestavine

·         ½ kg starega kruha in drugih ostankov   

·         3 jajca 

·         ½ l mleka (lahko damo malo mleka in malo sladke smetane)

·         5 jušnih žlic sladkorja

·         1 vanilin sladkor, cimet, pomarančna ali limonina lupinica

·         po želji še: rozine, zdrobljeni oreški, čokoladne kaplje, zamrznjeno sadje, jabolka ...)

Priprava
1. Kruh in ostanke peciva zrežemo na kocke ter jih damo v pekač. Dodamo sadje, če ga želimo dodati, lahko pa uporabimo samo kruh.

2. V drugi posodi zmešamo jajca, sladkor, mleko in začimbe ter s tem prelijemo sestavine v pekaču. Počakamo 15 minut, da se kruh malce namoči, nato damo peč na 180 stopinj Celzija. Pečemo od 20 do 30 minut.

Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023

Zanimivosti

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo