Tovrstni čudeži seveda niso možni, vendar pa nam gorski vrednik lahko pomaga pri res številnih zdravstvenih težavah, od depresije pa do prebavnih tegob, a jemati ga moramo previdno (prosim, preberite opozorilo na koncu prispevka).
Ta skromna rastlinica raste po vsem Balkanu in obali Sredozemlja. V Sloveniji ga najdemo na kraškem robu, Vremščici, obrobju Vipavske doline … Rad ima sončne lege in kamnita apnena tla. Je prezimno trden, zimzelen in aromatičen.
ZDRAVILO
Gorski vrednik torej v ljudskem zdravilstvu velja za univerzalno zdravilo za vse bolezni. Pomaga tako pri telesnih kot duševnih težavah. Krepi imunski sistem, učinkuje antiseptično, proti bakterijam in glivicam, je antioksidant, diuretik, čisti telo, pomaga pri obolenjih žolča, prebavi, ustavlja drisko, pomaga pri težavah z dihali, sladkorni bolezni, depresiji … Iz nadzemnih delov rastline pripravljamo zdravilne čaje, poparke, tinkture ali jih posušimo in zmeljemo v prah ter uživamo direktno. Pripravke z gorskim vrednikom uživamo pred obrokom. Pri težavah s prebavo jemljemo nesladkane pripravke, pri duševnih težavah in obolenjih dihal pa jih sladkamo z medom. Vse pripravke z vrednikom jemljemo le omejen čas in pazimo pri količini, saj pretirana uporaba lahko škoduje jetrom.
Čaj za čiščenje krvi, razstrupljanje ter krepitev telesa in duha
Sestavine:
- 1 žlička posušenega zdrobljenega gorskega vrednika
- 1 skodelica vode
Priprava: zelišče damo v vodo, zavremo, kuhamo 2 minuti, po 15 minutah precedimo. Pijemo trikrat na dan pred obroki. Čaj je precej grenak, vendar ga ne sladkajte.
Za depresijo, izboljšanje razpoloženja, krepitev živcev pri dolgotrajnih stresnih obremenitvah, telesni in duševni izčrpanosti jemljemo gorski vrednik tri tedne vsak dan pred glavnimi obroki. Naredimo si poparek, tinkturo ali ga uživamo v prahu.
Tinkture z gorskim vrednikom
Gorski vrednik uživamo tudi v tinkturi. Namočimo ga v vinu, konjaku ali kakovostnem žganju.
Več v reviji Zarja Jana št. 37, 10. 9. 2019