Mnenja

Vsi lahko končamo v pokakanih plenicah

Majda Juvan
11. 9. 2019, 21.58
Posodobljeno: 12. 9. 2019, 20.52
Deli članek:

Kaj bomo, ko bomo zboleli, obnemogli, nas bo udarila demenca? Ja v dom, kaj pa drugega. Pa si dom lahko privoščiš, me je vprašala prijateljica. In sledila je precej zoprna prizemljitev.

Revija Zarja
Vsaj 7000 čakajočih upokojencev bi posteljo v domu potrebovalo takoj.

Pogovor v vrstniški družbi. Beseda je dala besedo. Kaj bomo, ko bomo zboleli, obnemogli, nas bo udarila demenca? Ja v dom, kaj pa drugega. Če bo šlo, oba, če ne, pa pač tisti, ki ostane. Sinovoma, ki imata vsak svojo družino, nege dveh betežnežev res ne privoščim. Tudi želim si je ne, priznam! Pa si dom lahko privoščiš, me je vprašala prijateljica. In sledila je precej zoprna prizemljitev.

Z mojo pokojnino, čeprav višjo od povprečne – saj veste, 600 evrov in še nekaj –  bi si lahko plačala le bivanje v enoposteljni sobi, brez računalnika, televizorja, mobilca, frizerja, dodatne kavice in najpomembnejše, brez omembe vredne dodatne nege in pomoči. Skratka, v dom bi lahko šla le, dokler bom brez težav. A dokler bo tako, ni razloga, da bi šla. 

Časi, ko smo živeli »slabo«. Pred leti sem bila pogosto v Domu upokojencev na Taboru v Ljubljani. Tam sta svoja zadnja leta preživela tast in tašča. Nekega dne sta nas obvestila, da imata dovolj. In sta šla. V domu sta živela v dveh enoposteljnih sobah, s svojo predsobo in sanitarijami. V eni sobi sta imela spalnico, v drugi, tisti z balkonom, pa dnevno sobo. Oba sta bila upokojenca. Babica je bila učiteljica, dedek uslužbenec na državnem inštitutu. Njuni pokojnini sta za bivanje v domu, ki je bilo po današnjih kriterijih čisti nadstandard, zadoščali. In moram povedati, bilo je še v času Jugoslavije, ko smo – saj se spomnite – živeli slabo, ko je bilo vse zanič, ko večina o socialni državi ni vedela nič, ko posameznik ni štel, ko se nam o človekovih pravicah ni niti sanjalo …

Približno 15 let pozneje je čez noč v Ptujskem domu upokojencev, po možganski kapi, ki jo je za dolga leta, do smrti, prikovala na posteljo, pristala teta. Svoje družine ni imela, vse življenje je garala na kmetiji in manj kot dve leti uživala kmečko pokojnino – kakih 250 evrov na mesec. Petkrat premalo za popolno oskrbo. Takrat, že v samostojni Sloveniji, smo že vedeli, da je denar sveta vladar. Ker kmetije itak ni imel kdo obdelovati, jo je »vzela« občina in v zameno za hišo, nekaj gozda in njive plačevala oskrbnino. Tega je že več kot 20 let.

In kako je danes? Imamo mnogo višji BDP kot kdajkoli, smo bolj izobraženi kot kdajkoli, imamo več človekovih pravic kot kdajkoli, živimo dlje kot kdajkoli. Kako je danes,  po 30 oziroma 20 letih, s skrbjo za stare obnemogle? Ima morda država kakšno strategijo, kako in kaj ter kam z nami?

Delež starih nad 65 let skokovito narašča. Očitno nam gre dobro. Dobro za nas, ki smo blizu ali pa že tam – živi se pač dlje –, slabo za one, ki nas morajo nekako vkomponirati v svoja življenja, skrbi, stroške. Zoprno. Zanje in za nas. Dejstvo je, da na nego in skrb, kakršne so bili deležni naši starši, skorajda nihče več ne more upati. V resnici tudi na dom ne, vsaj ne prav v kratkem. V Sloveniji je v nekaj manj kot sto domovih okoli 22 tisoč postelj. Vsaj 7000 čakajočih bi posteljo v domu potrebovalo takoj. Država novogradenj ne načrtuje, tuji investitor jih, a ne zato, ker bi bil dobrega srca, ampak zaradi zaslužka. Z drugimi besedami, ti domovi ne bodo za navadne slovenske penzioniste. Mnogi bi si gotovo lahko pomagali s prodajo ali »zastavitvijo« lastnih nepremičnin. Teh imamo starejši Slovenci veliko. Saj vemo, gradnja v lastni režiji, ugodna posojila Jazbinšek … A kaj ko se od lastnine težko ločujemo. Mi in dediči.

Zavarovalnice pa nič. In potem je tu še nerazumno dejstvo, da se zdravstvena zavarovalnica do ljudi, ki starost preživljajo v domovih, obnaša naravnost neverjetno in nelogično mačehovsko. 

Več v reviji Zarja Jana št. 37, 10. 9. 2019

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste