Na ekološki kmetiji Ipavec v Šmarjah pri Braniku na Vipavskem Mitja Ipavec in njegova življenjska sopotnica Tanja Grdina pridelujeta tudi sočne in sladke melone in lubenice, sadeže vročega poletja in obilice sonca, ki jih naredi še slajše. Kot izkušena pridelovalca sta nam razkrila nekaj skrivnosti pridelave melon in lubenic pri nas, ki je pravi izziv tudi za ljubiteljske vrtičkarje v notranjosti naše dežele.
»To, da smo na Primorskem, nam daje neko prednost pri pridelavi melon in lubenic. Vendar z nekaj truda lahko tudi na najbolj sončnem delu vašega vrta, njive ali celo balkona pridelate kakšno lubenico ali melono. Veliko je drobnih nasvetov, izkušenj in dobrih praks, ki lahko pomagajo pri takih izzivih. Vendar je za tiste, ki se s tem le ljubiteljsko ukvarjate, dovolj, da upoštevate vsaj osnovne nasvete,« sta zatrdila.
Prve domače melone in lubenice na njihovi kmetiji dozorijo v juliju. »Sorte, ki jih gojimo, so težke do dva kilograma. Pobirati jih začnemo v juliju, melone v rastlinjaku pa pobiramo vse do septembra. Ponudba semen je kar velika. Tudi pri melonah in lubenicah so na voljo različne sorte, razni okusi in barve, zato vsako leto preizkusimo še kakšno novo,« sta razkrila.
Pri melonah je tako, da je potrebno prepoznati, kdaj je sredina melone ravno prav zrela. Torej kako prepoznamo zrel sadež? »Ravno prav zrela melona je tista, ki ima na mestu peclja sladek vonj. Zrelo lubenico prepoznamo po votlem zvoku, ob trkanju lepo zadoni. Ob obiranju smo pozorni na sušenje najbližje vitice ob steblu,« svetujeta.
Več v Zarji št. 28, 18.7.2017