Jedi, ki jih pripravljamo z morskimi sadeži, so prav poseben, slasten spomin na brezskrbne počitniške dneve. Zato jih radi in pogosto skuhamo tudi doma. Ribji file, školjke, lignji in sipe, pa tudi kakšna hobotnica nam obogatijo jedilnik, pa tudi polepšajo in podaljšajo poletje.
Dalmatinski brodet
Za od 4 do 6 oseb
Priprava in kuhanje: 1 ura
Sestavine:1 kg mešanih belih rib (osliči, škarpine, orade, brancini …) * od 2 do 3 škampi * 600 g sip * 200 ml olivnega olja * 3 čebule * 3 stroki česna * šopek peteršilja * 600 g olupljenih paradižnikov (pelatov) iz konzerve * 3 žlice paradižnikove mezge * košček feferona * 200 ml belega vina * 100 ml vinskega kisa * poper * sol * timijan * 1 lovorov list * 300 ml vode.
Očiščene ribe razrežemo na večje kose in pustimo, da se odtečejo. Sipe očistimo in narežemo na trakove. V širok lonec damo olje, ga segrejemo in na njem počasi pražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo narezane sipe, sesekljane paradižnike, paradižnikovo mezgo, drobno sesekljan česen ter peteršilj in malo feferona. Pustimo, da vre deset minut in se sipe zmehčajo. Če so takrat še trde, prilijemo malo vode in jih dušimo v pokritem loncu toliko časa, da voda povre in se omaka zgosti, sipa pa je mehka. Dodamo malo timijana in lovorov list. Omako zalijemo z vinom in s kisom, počakamo, da znova zavre, nato pa vanjo drugega poleg drugega zložimo kose rib. V lonec damo tudi škampe. Vode ne dolivamo (ali pa le zelo malo, saj bodo ribe spustile sokove. Solimo, pokrijemo lonec in segrevamo na močnem ognju, da omaka zavre. Ogenj nekoliko zmanjšamo in kuhamo brodet od 10 do 15 minut. V tem času so ribe kuhane, ne smejo pa se razkuhati. Brodet kuhamo na živahnem ognju, lonec pa med kuhanjem nekajkrat potresemo, tako, da se vsebina premeša (nikakor pa ne mešamo s kuhalnico, da ribe ne razpadejo). Kuhani brodet še začinimo po okusu, potresemo ga s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s polento.
Več v Zarji št. 28, 18.7.