Nasveti

Poletne jedi s sirom

Katja Kmet
29. 6. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pozabimo na meso in si za spremembo privoščimo sir! Jedi, ki jih obogatimo z mocarelo, parmezanom, gavdo ali ementalskim sirom, so presenetljivo okusne, ravno prav izdatne, pa tudi hitro pripravljene. Kot nalašč za dneve, ko že začenjamo uživati poletje.

Ocvrte kroglice z rižem in mocarelo

 Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 1 majhna čebula * 25 g masla * 1 konzerva paradižnikovih koščkov (400 g) * sol * poper * ščep sladkorja * 150 g mocarele * 100 g tankih rezin pršuta * 4 skodelice rižote ali dušenega riža od prejšnjega dne * 2 jajci * od 2 do 3 žlice mleka * drobtine za paniranje * 1 dl oljčnega olja.

Priprava: Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Svetlo jo prepražimo na maslu, da se zmehča. Dodamo paradižnike iz konzerve, solimo, popramo in začinimo z malo sladkorja. Omako pustimo, da vre 5 minut. Nato jo gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom in kuhamo še 5 minut. Mocarelo odcedimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Vsako kocko ovijemo s koščkom pršuta, nato pa zajamemo zvrhano žlico hladnega riža, vtisnemo vanj mocarelo in z rokami oblikujemo cmok, čvrsto riževo kroglico. V globokem krožniku stepemo jajci in mleko. Solimo in popramo. V drugem globokem krožniku pripravimo drobtine za paniranje. Riževe kroglice povaljamo najprej v jajcih, nato pa v drobtinah. V globoki ponvi ali kozici imejmo takrat že pripravljeno vroče olje. Čim je kroglica panirana, jo spustimo v vroče olje in cvremo, da je zlato rjavo zapečena. Ponavljamo, dokler ne ocvremo vseh kroglic. Odcedimo jih na plasti papirnatih brisač in ponudimo, dokler so še vroče. Zraven postrežemo paradižnikovo omako.

Nasvet: Olje za cvrenje naj bo dovolj vroče, pa tudi premalo ga ne sme biti. Kroglice naj plavajo v olju, da se lepo in enakomerno ocvrejo. Če je olja premalo, se lahko kroglice primejo dna posode.

Popečeni jajčevci z mocarelo

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 10 minut

Sestavine: 2 podolgovata jajčevca * 450 g olupljenih zrelih paradižnikov (ali konzerva pelatov) * 3 stroki česna * pol šopka bazilike * 50 g naribanega parmezana * 150 g mocarele * oljčno olje * nekaj žlic moke * sol * poper * ščepec feferona.

Priprava: Jajčevce narežemo na pol centimetra debele kolobarje, jih posolimo, prelijemo s toliko vode, da so pokriti, in pustimo, da se namakajo, medtem pa pripravimo paradižnikovo omako. Sesekljamo paradižnike. V ponev damo 2 žlici oljčnega olja, na tanko narezane česnove stroke in malo feferona. Počasi pražimo, da se olje segreje in česen zadiši. Dodamo sesekljan paradižnik in kuhamo približno 15 minut na šibkem ognju, da se omaka nekoliko zgosti. Rahlo jo solimo in popramo. V drugi ponvi segrejemo oljčno olje. Jajčevce odcedimo in popivnamo. Malo jih pomokamo, nato pa z obeh strani popečemo na vročem olju. Zložimo jih na plast papirnatih brisač, da odteče odvečna maščoba. V paradižnikovo omako zamešamo nekaj sesekljane bazilike. V omako zložimo drugega poleg drugega ocvrte kolobarje jajčevcev. Obložimo jih z rezinami mocarele in potresemo z naribanim parmezanom. Segrevamo še toliko, da se sir razleze, nato jed takoj ponudimo.

Nasvet: Omako lahko preložimo tudi v pekač, nato pa v omako zložimo jajčevce, jih prekrijemo z rezinami mocarele in potresemo s parmezanom, postavimo vse skupaj v vročo pečico ter popečemo, da se sir razleze. Okrasimo z baziliko in ponudimo.

Marinirana mocarela

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Mariniranje: 30 minut

Sestavine: 4 mocarele * nekaj vejic svežega timijana * 1 žlička posušenega origana * 1 bio limona * ščepec čilijevih kosmičev * šopek sveže bazilike * oljčno olje.

Priprava: Mocarele narežemo na koščke in zložimo v kozarčke. V vsak kozarček damo tudi vejico ali dve timijana, košček limonine lupinice, origano, čili in narezano baziliko. Zalijemo z oljčnim oljem, da so vse sestavine pokrite. Kozarčke zapremo z navojnimi pokrovčki in damo za najmanj 30 minut v hladilnik. Marinirana mocarela je odličen poletni prigrizek, ponudimo jo z narezkom, solato, svežim kruhom ali tudi k jedem z žara.

Nasvet: Marinirano baziliko lahko pripravimo še na drugačen način. Dobro zmešamo 4 žlice oljčnega olja in pest na drobno zrezane sveže bazilike. Dodamo 2 strta česnova stroka, sol, poper in 1 žličko limoninega soka. Mocarelo narežemo na rezine ali kocke in zložimo v plitvo skledo. Prelijemo jo z začinjenim oljem, premešamo in ponudimo.

V Zarji št. 26, 28. 6. 2016 najdete še recepte za paradižnikovo solato s fižolom in mocarelo, pico margarita (z mocarelo), pečene makarone s sirom, fritato z gobami in sirom ter popečeni krompirček s sirom.

Zanimivosti

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih