Nasveti

Hladna paradižnikova juha (gaspačo)

Jana
14. 7. 2009, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hladna, pikantna in osvežujoča juha je prava poletna hrana, osveži nas in nam vzbudi tek za druge jedi.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Hlajenje: 3 ure

Sestavine: 100 g mlade čebule * 2 papriki (1 rdeča in 1 rumena) * 300 g kumar za solato * 400 g vloženih paradižnikov (pelatov) iz konzerve * 3 žlice belega balzamičnega kisa * 3 žlice olivnega olja * 125 ml bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 4 stroki česna * 2 žlici drobno sesekljanih dišavnih zeli (peteršilj, drobnjak, bazilika, timijan) * sol * poper.

Priprava: Očistimo mlado čebulo in papriki. Kumaro podolžno prerežemo in odstranimo semenje. Vso zelenjavo nato narežemo na majhne kocke. Kakih 6 žlic teh kockic prihranimo za okrasitev juhe. Preostalo narezano zelenjavo, paradižnike, olje, juho, sol, poper ter olupljen in strt česen sesekljamo v mešalniku. Primešamo sesekljane dišavne zeli. V pokriti posodi postavimo juho za najmanj 3 ure na hladno. Ko je čas, da juho ponudimo, potresemo na vsak krožnik (ali skodelico) tudi malo sesekljane zelenjave. K juhi postrežemo s svežim kruhom.

Nasvet: Hladna, pikantna in osvežujoča juha je prava poletna hrana, osveži nas in nam vzbudi tek za druge jedi. Vzamemo jo lahko tudi na piknik, in sicer kar v termovki, postrežemo pa jo v visokih kozarcih iz debelega stekla. Kruh narežemo šele, tik preden ga ponudimo.

 

Zanimivosti

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept