Nasveti

Mlinčevka ali kuhana potica

Jana
14. 7. 2009, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mlinčevko, okusno in sočno pogačo, so ženske nekoč največkrat pekle ob porokah ali visokih jubilejih, praznikih ali ob večjih delih na polju in v vinogradu.

Mlinčevko, okusno in sočno pogačo, so ženske nekoč največkrat pekle ob porokah ali visokih jubilejih, praznikih ali ob večjih delih na polju in v vinogradu. Da ta zanimiva jed, kot tudi mnoge druge z bizeljskega konca, ne bi utonila v pozabo, se med drugim trudi Marija Slovenc, članica društva kmetic Globoko. »Vedno je pripravljena pokazati in prenesti svoje znanje o starih, že skoraj pozabljenih jedi na mlajše,« je povedala Zdravka Balon s turistične kmetije Bela gorca v vasi Pišece, veseli, da se  ohranja gastronomsko bogastvo s tega območja.  Zaupala nam je  recept za okusno mlinčevko.  

Recept:
Sestavine: Testo za mlince: 1 kg bele gladke moke + od 8 do 10 jajc + 1 dl olja + mlačna voda po potrebi; za nadev: 1 kg skute + od 2 do 3 jajca + malo sladkorja + 1 vaniljin  sladkor + od 10 do 15 dag raztopljenega masla za polivanje, ki mu dodamo žličko olja.

Priprava: Zamesimo mehkejše testo za mlince in ga razdelimo na 15 hlebčkov. Počivajo naj vsaj 30 minut.
Hlebčke razvaljamo v mlince (v velikosti okroglega pekača) in jih prevremo v slanem kropu.  Mlince odcedimo in ohladimo na suhi krpi. Poparjene in ohlajene mlince polagamo v namaščen model, potresemo s skuto in prelijemo z 1 žlico maščobe. To ponavljamo tako dolgo, dokler ne porabimo vseh mlincev in nadeva. Zadnje mlince premažemo s stepenim jajcem. Pečemo 1 uro pri 200 °C.
Ko je mlinčevka pečena, jo pustimo v modelu tako dolgo, da se malo ohladi (približno pol ure), nato jo stresemo iz modela in razrežemo na trikotnike, kot torto. Lahko jo potresemo tudi s sladkorjem v prahu, če želimo slajšo pogačo. V nadev lahko dodamo tudi rozine.

Zveza turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik

Zanimivosti

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov

plesalca
Plesna prvaka

Plesalca Maša Kastelic in Akim Pekunov: Delo na sebi je neskončna pot

taklamakan-desert
Veliki zeleni zid

Kitajci končali gigantski projekt, ki so ga začeli leta 1978