Belokranjski nadev velja v Beli krajini za značilno velikonočno jed. »Pogosto pa so ga pripravljali tudi kot prilogo k jedem ob večjih kmečkih opravilih na polju ali v vinogradu,« je povedala gospodinja Danijela Cerjanec s turistične kmetije Ob izviru Krupe (www.slovenia.info/cerjanec) v vasi Krupa pri Semiču ter nam zaupala recept te belokranjske specialitete. Fuline lahko postrežemo tudi kot samostojno jed s svežo sezonsko solato ali jih uporabimo za nadev domače kokoši, svinjskih rebrc ali telečjega mesa. Pri vsaki hiši ga pripravljajo malce po svoje, odvisno pač od okusa.
Sestavine: 40 dag suhega kruha * 5 jajc * 30 dag kuhane prekajene šunke (po želji več ali manj) * peteršilj * 1 čebula * malo maščobe.
Kruh in šunko zrežemo na manjše kocke. Čebulo prepražimo na maščobi ter jo dodamo narezanemu kruhu in šunki. Jajca stepemo in z njimi dobro prepojimo kruh. Dodamo še peteršilj. Z rokami oblikujemo štruco, premera 7–10 cm, in jo zavijemo v pomaščen papir za peko (peki papir). Nadev pečemo približno 20–25 minut na 180 ËšC. Ko je nadev pečen, ga razrežemo na rezine in ponudimo še toplega s svežo solato. Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja