Nasveti

Stročji fižol v smetanovi omaki

Jana
19. 8. 2009, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mladi stroki so izvrstna zelenjava, ki popestri jedilnik.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 1 kg stročjega fižola * 1 rdeča čebula * 1 žlica masla * 1 žlica olja * 1,5 dl bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 200 g goste kisle smetane (creme fraiche).

Priprava: Fižol umijemo, stroke na konceh obrežemo. V vreli, osoljeni vodi kuhamo fižol 10 minut oziroma toliko, da je mehak, a še čvrst pod zobmi. Odcedimo ga na cedilu. V ponvi segrejemo maslo in olje. Počasi prepražimo na tanke obročke narezano čebulo, da postekleni. Dodamo skuhani stročji fižol, zalijemo z zelenjavno juho in pustimo, da prevre. Primešamo kislo smetano in pregrejemo. Po okusu popramo in dosolimo, potresemo s sesekljanimi dišavnimi zelmi in ponudimo za prilogo k pečenemu krompirju in sesekljanim zrezkom.

Nasvet: Nekatere vrste stročjega fižola so hitro kuhane, nekatere potrebujejo več časa. Če se da, kuhamo mlade, sveže stroke, ti so najprej kuhani. Fižol lahko skuhamo vnaprej, nato pa ga samo še pogrejemo v smetanovi omaki in ponudimo.

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov