Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 25 minut
Sestavine: 600 g bučk * 1 šopek mlade čebule * 1 žlička olja * 1 žlička masla * 7 dl bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 1 dl belega vina (ali zelenjavne juhe) * sol * poper * 300 g sladke smetane * 1 šopek krebuljice (ali kopra).
Priprava: Bučke in mlado čebulo očistimo ter narežemo: bučke na kockice, mlado čebulo z zelenimi deli vred pa na obročke. V loncu segrejemo olje in maslo ter pražimo čebulo in bučke 5 minut. Zalijemo z juho in vinom, solimo, popramo in kuhamo na zmernem ognju 12 minut. Medtem stepemo sladko smetano. Krebuljico na drobno sesekljamo in zamešamo v stepeno smetano. Juho odstavimo. Odvzamemo 4 žlice sesekljanih bučk in jih prihranimo. Preostanek juhe sesekljamo s paličnim mešalnikom. Primešamo stepeno smetano s krebuljico. Juho takoj razdelimo na krožnike in okrasimo s po 1 žlico sesekljanih bučk.
Nasvet: Juho lahko izboljšamo s kockicami šunke ali koščki dimljenega lososa. Prilegajo se tudi na maslu opražene kockice belega kruha.