Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 25 minut
Sestavine: 1 srednje velika čebula * 4 žlice olivnega olja * 300 g riža za rižote * 1 dl belega vina * 0,75 litra vroče, bistre perutninske ali zelenjavne juhe * 2 hruški (1 velika in 1 manjša) * 40 g parmezana * 40 g masla * sol * poper * 150 g gorgonzole.
Priprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olivno olje in med mešanjem počasi pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo riž in na šibkem ognju mešamo, da se zrnca namastijo in postanejo prosojna. Zalijemo z vinom in pustimo, da zavre. Zmanjšamo ogenj in med mešanjem kuhamo riž, pri tem pa postopoma in po zajemalkah prilivamo vročo juho. Riž kuhamo od 15 do 20 minut, tako da so zrnca suha in pod zobmi še čvrsta. Medtem olupimo veliko hruško in jo narežemo na 1 cm velike kockice. Majhno hruško, ki bo za okras, oplaknemo in narežemo na rezine. Kuhanemu rižu primešamo kockice hruške in koščke masla, solimo in popramo. Nato primešamo na kockice narezano gorgonzolo in odstavimo. Rižota naj v pokriti kozici počiva 2 minuti. Naložimo jo na krožnike, okrasimo z rezinami hruške in posipamo z nastrganim parmezanom.
Nasvet: Da hruška ne potemni, jo narežemo in takoj pokapljamo s sveže iztisnjenim limoninim sokom.