Nasveti

Zaljubljena za vedno?

Jana
11. 12. 2009, 00.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kdor je našel svojo veliko in pravo ljubezen, je noče nikoli več izgubiti. Pa je to res mogoče? Se da ljubezen obdržati za vedno?

Kdor je našel svojo veliko in pravo ljubezen, je noče nikoli več izgubiti. Pa je to res mogoče? Se da ljubezen obdržati za vedno? Ne le to, še več: ljubezen je lahko celo zmeraj lepša in globlja … Čas, ko smo sanjarili o idilični ljubezenski pravljici s srečnim koncem, je najbrž že davno minil. Odrasel človek si ljubezni niti noče več predstavljati tako poenostavljeno. A hrepenenje, da bi kljub preizkušnjam, ki se jim ni mogoče izogniti, vse življenje preživeli z ljubljeno osebo, ostaja. V okolju pa navsezadnje tudi srečujemo pare, ki jim je uspelo ohraniti globoka čustva in njihova ljubezen rase ter se poglablja. Kakšna je njihova skrivnost? So imeli več sreče ali pa vedo kaj, česar drugi ne poznajo in ne upoštevajo?


Pristno prijateljstvo
Najboljši prijatelji so neizmerno dragoceni. Z njimi radi preživljamo svoj čas, zaupamo jim, z njimi smo lahko, kadar smo dobre volje ali žalostni. Povsem enako naj bo tudi v ljubezenski zvezi. Če je vaš partner tudi vaš najboljši prijatelj, potem za vas ne bo le ljubo bitje, temveč tudi dragocen človek. Odkritost, ki jo povezujemo s prijateljstvom, bo obogatila vajino razmerje in vama pomagala v kriznih časih, ki se jim v dolgotrajnih zvezah ni mogoče izogniti.

Verjemite v vajino zvezo
Ko ste s partnerjem zvezani v trdno obliko sožitja, iz svojega besednjaka črtajte besede, kot so »moj trenutni spremljevalec«. Le kako bi lahko ustvarili odnos, trajajoč vse življenje, če že zdaj ne verjamete vanj? Ne razmišljajte na tiho, naj bodo stranska vrata za vsak primer rahlo odškrnjena, temveč raje negujte zaupanje v to, kar s partnerjem skupaj gradita. Le tisti, ki jim v kriznih trenutkih ne pride najprej na misel možnost ločitve, bodo sposobni krizo preseči. V svojem odnosu do partnerja poskušajte razviti brezkompromisni pritrdilni da in tudi sami boste začutili večjo trdnost in varnost – za oba, ne le zase in ne le zanj.

Ne pozabite na »se še spomniš …«
»Se še spomniš, kako je bilo, ko sva se prvič poljubila?« Ali: »A se spomniš najinega prvega skupnega dopusta?« Nič ne povezuje trdneje kot oživljanje prijetnih skupnih spominov. Za to so enako uporabni stari albumi, zbledela pisma ali razglednice, poslušanje pesmi, ki nas spominjajo na neke dogodke ali obdobja. Pomembno je predvsem skupno potapljanje v tokove oddaljenega časa in prepuščanje skupnim spominom.

Majhne geste z velikim učinkom
Ob jutranjem slovesu ne pozabite na nežno gesto slovesa: poljub, mahanje, objem. V večji družbi naj nikar ne manjka tisti trenutek, ko se spogledata in je pogled med vama znak posebne povezanosti, ki združuje samo vaju. Sem sodi tudi občudovanje, ki ga prepoznate v njegovih očeh, ko se prav posebej potrudite z garderobo in ličenjem. In poskrbite za nežnost v načinu, kako se odzovete na njegovo samodejno domislico, da bo kaj opravil namesto vas. Ohranjajte poseben, nežen izraz na obrazu, s katerim ga pozdravite, če vstopi v sobo, medtem ko telefonirate. Vse te na videz majhne geste, drobne nežnosti, rahli in bežni dotiki so pomembni gradniki globokega ljubezenskega razmerja. Uporabljajte jih!

Skupaj opazujta
Kljub odraslosti se še zmeraj radi navdihujemo v pripovedki o Malem princu, ker je v njej toliko preproste resnice in mile lepote. Antoine de Saint-Exupéry nas skupaj z Malim princem opozarja, da ljubezen ni v tem, da ljubeča človeka zreta drug v drugega, temveč v tem, da oba usmerita pogled v isto smer. Par, ki ne najde skupnih interesov, ob tem pa si vsak zase ustvarjata samo sebi lastne predstave o svetu ter povsem različne vrednote, ne bo mogel dolgo usklajevati svojih življenjskih ciljev in pričakovanj. Če želite osnovati res trden in dolgotrajen odnos, se potrudite najti skupne interese: možnosti je res veliko – od preprostega skupnega dela na vrtu in vse do skupne zavzetosti za plemenite cilje.

Bodita »moštvo«
Čeprav sta samo dva, je lahko tudi par pravo moštvo. Medsebojno se bodrita, drug drugemu bodita v oporo, poskrbita, da se bosta lahko zanesla drug na drugega. Sčasoma bosta postala dobro uigrano moštvo z občutkom pripadnosti, ki vaju bo krepil. Recita si: »Skupaj sva močna.« V svetu, kjer je čedalje več osamljenosti, ki v ljudeh krepi občutek odtujenosti, vaju bo vajino moštvo in medsebojna povezanost napolnjevala z vzajemnim občutenjem radosti in ponosa tudi ob individualnih dosežkih.

Negujta svoje male obrede
Nežni in samo vajini obredi, ki sta jih ustvarila skupaj, so čudežno vezivo za trden medsebojni ljubezenski odnos. Dajejo občutek bližine in povezanosti. Zdi se, kot da sta dva prav zaradi njih še bolj povezana, da preprosto spadata skupaj. Ti obredi so najpogosteje zelo posebni, včasih povsem skriti tujim očem, včasih pa zgolj nekaj popolnoma navadnega, ki zaradi določenega razloga prav vama pomeni veliko več kot to. Je to razlog, zaradi katerega nikoli ne pozabita na poljub za lahko noč? Je to stavek, ki si ga pošiljata po SMS med opoldanskim službenim odmorom? Je to uporabljanje citatov iz knjige, ki je bila obema všeč? Nemara vajin filmski večer, ki se ga oba veselita že dneve vnaprej? Pomembno je, da so to popolnoma vajine drobne skrivnosti, ki so se zgodile samo vama – prav zato so največ vredne.

Nihče ni popoln in brez napak
Vsakdo ima kakšno slabost. Pri nekaterih je to ljubosumje, ki ga ne znajo krotiti. Pri kom drugem je vzkipljiva nrav, zaradi katere je bolj nagnjen k prepiru, nekateri pa potrebujejo nenavadno veliko pozornosti. In še veliko je tega, kar včasih zmotno razumemo kot čudaštvo, ki se ga mora partner sčasoma odvaditi. Kot napako, ki jo bo popravil. Boljše je, če se skušamo popolnoma zavedati dejstva, da ni nihče brezhiben. Tudi mi sami ne. Če k temu oba dodata še potrebno obzirnost do partnerjevih slabosti, potem ljubezen zaradi nekaterih napak ne bi smela biti ogrožena.

Bodite dojemljivi za šalo
Ko je odnos zabredel v težavne vode in se zdi, da ni prav nobenega razloga za smeh, je lahko prav humor tisti, ki vaju bo popeljal naprej. Poskrbel bo za to, da težav ne bosta jemala preresno. Pogled s primesjo šale marsikatero razhajanje v pogledih in konflikt pokaže popolnoma na novo, ki nenadoma nima več tako ostrih robov in ga je z nasmehom kar naenkrat lažje zgladiti. Bridka resnost pa nemalokrat le doliva olje na ogenj in dodatno neti spor. Poleg tega je smeh zdrav, nas osrečuje in – povezuje! (jz)

 

 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste