Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: od 1 do 2 uri
Sestavine: 300 g ječmenčka (ješprenja) * 100 g namočenega suhega fižola (ali kuhan fižol iz konzerve) * 400 g prekajenega suhega mesa ali 1 kranjska klobasa * 250 g krompirja * 1 korenček * 1 peteršiljeva korenina * kos zeleninega gomolja * 1 por * 1 manjša čebula * 2 stroka česna * 1 lovorov list * sol * poper * 3 žlice paradižnikovih koščkov iz konzerve.
Priprava: Ječmenček in fižol namočimo za nekaj ur, najbolje čez noč. Naslednji dan ju damo v lonec, prilijemo toliko vode, da sta pokrita, in pristavimo. Lonec naj bo dovolj velik, saj vsebina med kuhanjem naraste. Prekajeno meso ali klobaso pristavimo v drugem loncu, pustimo, da prevre, nato pa damo v lonec z ječmenčkom. Ali pa skuhamo meso oziroma klobaso posebej in dodamo ričetu šele takrat, ko je ta že skuhan. Po 1 uri kuhanja dodamo ječmenčku in fižolu še olupljen ter na kocke narezan krompir. Dodamo tudi očiščeno in sesekljano zelenjavo: korenček, peteršiljevo korenino, por, zelenin gomolj, paradižnikove koščke, česen, čebulo in lovorov list. Solimo in popramo. Kuhamo še 45 minut. Meso ali klobaso narežemo in damo v kuhani ričet.
Nasvet: Če uporabimo fižol iz konzerve, ga dodamo ječmenčku hkrati s krompirjem in zelenjavo. Če kuhamo v ričetu tudi suho meso, pazimo, da ne presolimo jedi, saj je suho meso včasih precej slano. Čas kuhanja skrajšamo, če pripravimo jed v loncu na zvišan pritisk.