Nasveti

Veste, kaj muči otroka?

M. D.
18. 2. 2010, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Izsledki raziskave Poznavanje okužb otrok in možnosti zaščite na UKC Ljubljana kažejo, da starši zelo dobro poznajo gripo in norice, najslabše pa pnevmokokne okužbe.

V UKC Ljubljana so predstavili izsledke raziskave Poznavanje okužb otrok in možnosti zaščite. Pokazalo se je, da starši o različnih vrstah okužb pogosto vedo premalo.

Raziskavo je konec leta 2009 na vzorcu 200 staršev, ki imajo vsaj enega otroka, mlajšega od dveh let, za spletni portal Ringaraja.net opravil Valicon. Ugotavljali so, kako dobro starši prepoznavajo otroške okužbe, še posebno pnevmokokne in rotavirusne, ki se pri otrocih pogosteje pojavljajo v hladnejšem letnem obdobju, zlasti v starosti do dveh let, pa tudi, ali poznajo preventivne ukrepe in znajo poiskati informacije v zvezi z okužbami. Izsledki raziskave kažejo, da starši zelo dobro poznajo gripo in norice, najslabše poznane pa so pnevmokokne okužbe, ki jih pozna le dobra petina vprašanih.
Zgolj 10 % staršev se zaveda, da pnevmokoki povzročajo vnetje srednjega ušesa, ki se pri otrocih rado ponavlja. Kar dve tretjini staršev je vnetje srednjega ušesa pri otrocih zdravilo z antibiotikom.
Skoraj vsi starši (98 %) vedo, da pnevmokokne bakterije postajajo odporne proti antibiotikom. V nasprotju s pnevmokoknimi okužbami pa starši razmeroma dobro poznajo rotavirusne okužbe. Prepoznalo jih je 77 % staršev.
Specialistka pediatrije in alergologije Vesna Plevnik Vodušek, dr. med., je poudarila, da se še vedno premalo staršev odloča za preventivno zaščito otrok, hkrati pa jih preveč vnetje srednjega ušesa še vedno zdravi z antibiotiki: »Precepljenost otrok proti rotavirusnim in pnevmokoknim okužbam je še zmeraj relativno nizka. Ključno vlogo pri informiranju staršev o preventivi, okužbah in posledično tudi o boleznih imajo pediatri. Ti lahko pravočasno priporočijo cepljenje, ki je varna in učinkovita zaščita pred okužbami.«
Starši nezaupljivi do cepljenja. Dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, je opozorila na visoko stopnjo hospitalizacije, ki je posledica okužbe z eno izmed rotavirusnih oblik: »Stopnja obolevnosti in hospitalizacije, ki je posledica okužbe z eno od rotavirusnih oblik pri otrocih, je še vedno velika, čeprav je rotavirusne okužbe mogoče učinkovito preprečiti s pravočasnim cepljenjem. Ogromno staršev še vedno slabo pozna nekatere otroške okužbe, še posebno pnevmokokne. Starši so tudi premalo seznanjeni s posledicami, ki jih lahko povzroči večkratno ponavljanje okužb, in z možnostmi preventivnega cepljenja, ki je edina zares uspešna zaščita.«
Starši v zvezi z informacijami, ki so povezane s cepljenjem, najbolj zaupajo pediatru (92 %) in medicinskemu osebju (80 %). Kljub temu pa večine staršev (74 %) pediater še ni obvestil o možnosti cepljenja proti pnevmokoknim okužbam. Kar 35 % staršev, sodelujočih v raziskavi, bi se odločilo za cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, če bi vedeli, da lahko tako svojega otroka zaščitijo pred vnetjem srednjega ušesa. Izsledki raziskave kažejo, da si starši želijo predvsem več informacij o klopnem meningoencefalitisu, željo po večji informiranosti o rotavirusnih in pnevmokoknih okužbah pa je izrazila dobra četrtina staršev (29 %).
Pediatrinja Vesna Plevnik Vodušek, dr. med., opozarja, da je naloga pediatrov dosledno informiranje staršev o okužbah: »Naloga pediatra je, da starše pravočasno opozarja na okužbe, ki pretijo otrokom, in jim posreduje informacije v zvezi s preventivno zaščito. S cepljenjem se lahko prepreči marsikatera otroška okužba oziroma bolezen, ki bi lahko ogrozila zdravje otrok.«

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste