Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 500 g šampinjonov * 1 majhna čebula ali šalotka * 1 žlica olja * 75 g sladke smetane * 125 g kisle smetane * drobnjak; * za cmoke: 150 g na kocke narezanega en dan starega belega kruha * peteršilj * 40 g masla * 1 žlica olja* 1 žlica sesekljane čebule * 50 g na drobno narezane šunke * 2 jajci * 3 žlice sladke smetane * 2 do 3 dl mleka * sol * malo moke za oblikovanje cmokov * maslo in drobtine za zabelo.
Priprava: Na kockice narezan star kruh damo v skledo, potresemo ga s sesekljanim peteršiljem in dodamo na drobno sesekljano, na maslu prepraženo čebulo ter na drobno narezano šunko. V mlačnem mleku razžvrkljamo jajci, dodamo smetano in sol. Prelijemo čez kruh in premešamo. S kuhalnico malo potlačimo, da se kruh enakomerno navlaži in pustimo nekaj časa stati. V kozici pristavimo osoljeno vodo, da zavre. Z mokrimi rokami oblikujemo iz kruhove zmesi cmoke, povaljamo jih v malo moke in zgladimo površino. Damo jih kuhat v osoljeni krop. Na šibkem ognju naj cmoki počasi vrejo 7 minut. Ko priplavajo na površino, so kuhani. Odcedimo jih na cedilu in zabelimo z drobtinami, prepraženimi na maslu. Pripravimo še gobovo omako. Gobe očistimo in narežemo na četrtine. Čebulo ali šalotko olupimo in na drobno sesekljamo. Šampinjone prepražimo na maslu ali mešanici masla in olja. Dodamo čebulo in še nekoliko prepražimo. Zalijemo s sladko in kislo smetano, premešamo, pustimo, da prevre, nato pa solimo in popramo po okusu. Omako potresemo z narezanim drobnjakom, ponudimo jo s kruhovimi cmoki.
Nasvet: Za pripravo kruhovih cmokov uporabimo star kruh, ki nam ostaja. Lahko jih skuhamo tudi na zalogo in zamrznemo, da so nam pri roki, ko se nam mudi pripraviti kaj za pod zob. Kruhovi cmoki se zagotovo ne bodo razkuhali, če jih bomo kuhali v loncu na zvišan pritisk, v katerega vstavimo luknjičavi vložek.