-Sestavine: 150 g na grobo narezanih praženih lešnikov + 100 + 150 g 70-odstotne čokolade + 120 g navadne moke + 250 g masla (sobne temperature) + 200 g sladkorja + 7 jajc (približno 350 g) + 10 g mletega cimeta + 10 g mletega ingverja + 3 g mletega janeža + 15 g nesladkanega ali 100-odstotnega kakava v prahu
-Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač obložimo s papirjem za peko. Na fino narežemo 100 g temne čokolade in jo stopimo na pari nad vročo vodno kopeljo. V mešalnik damo maslo in sladkor ter stepamo, da maslo dobi svetlo barvo in postane penasto. Dodamo jajca in še malo stepamo. V maso vlijemo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Moko, začimbe in kakav presejemo na grobo nasekljano čokolado in lešnike. Vse to dodamo k jajčni masi in zelo rahlo premešamo. Če mešamo predolgo, bo masa postala preveč gosta in lepljiva. Prelijemo v pomaščen pekač in približno 20 do 25 minut pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Ohladimo v pekaču. Ko je torta ohlajena, jo zvrnemo s pekača in narežemo na poljubne kose. Po želji jo lahko posujemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s čokoladnim prelivom.
Nasvet čokoladnega mojstra: »Čokolada je odlična v kombinaciji z različnimi začimbami. Tej čokoladni torti dodamo cimet, ingver in janež pa tudi nekaj orehov. Sam po navadi uporabim štirioglato nizko posodo. Torto narežemo na zelo majhne, dva do tri centimetre velike kose in postrežemo s kavo ali pa jo narežemo na večje kose za lačne.«