Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Pečenje: 15 minut
Sestavine: 1 čebula * 1 paprika * 250 g šampinjonov * 1 žlica masla * sol * poper * 125 g kisle smetane * pol šopka peteršilja * 4 telečji ali svinjski zrezki (po 150 g vsak) * 1 žlica olja * 1 žlica masla.
Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na obročke. Papriko očistimo semen in narežemo na pramene. Gobe očistimo, večje narežemo na četrtine, manjše na polovice ali pa jih pustimo cele. V ponvi segrejemo maslo in počasi prepražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo papriko, premešamo, prepražimo, nato pa dodamo še gobe in vse skupaj dušimo v pokriti posodi 10 minut. Solimo, popramo in zalijemo s kislo smetano. Omaka naj prevre, da se nekoliko zgosti. Nato jo odstavimo in shranimo na toplem. Peteršiljeve listke osmukamo z vejic in na drobno sesekljamo. Zrezke potolčemo med dvema plastema prozorne folije, da so enakomerno tanki. Popramo jih. V ponvi segrejemo maslo in olje. Na vroči maščobi pečemo zrezke na srednje močnem ognju z vsake strani 4 do 5 minut. Šele ko so pečeni, jih solimo. Zložimo jih na ogret pladenj, obdamo z gobovo omako, potresemo s peteršiljem in ponudimo s krompirjevim pirejem ali z ocvrtimi krompirjevimi svaljki.
Nasvet: Zrezki naj bodo odrezani prečno na smer vlaken in ne debelejši od pol centimetra. Če niso enakomerno debeli, jih potolčemo med dvema slojema prozorne folije (da se meso ne lepi na podlago). Zrezke lahko potolčemo s pestjo, s ponvico, ki ima ročaj, ali pa z lesenim kladivom za meso. Potolčene zrezke začinimo in rahlo pomokamo. Odvečno moko otresemo. Najboljši so, kadar jih pečemo na mešanici masla in olja. Maslo da izvrsten okus, olje pa pomaga, da se maslo, ki ne prenese visokih temperatur, v ponvi ne pregreje. Zrezke najprej zapečemo na eni strani, nato jih obrnemo in spečemo tudi z druge strani. Če pripravljamo naravne zrezke, jih po tem, ko so pečeni, vzamemo iz ponve in shranimo na toplem. V ponev prilijemo 1 dl mesne ali zelenjavne juhe in pustimo, da omaka, ki je ostala po pečenju zrezkov, prevre. Med mešanjem dodamo 1 žlico masla. Solimo in popramo. Z omako prelijemo zrezke in jih takoj ponudimo.