Za model s premerom 24 cm
Priprava: 40 minut
Hlajenje: 2 uri
Pečenje: 1 ura in 10 minut
Sestavine: za testo: 250 g moke * 125 g masla * 100 g sladkorja * 1 rumenjak; * za nadev: 250 g skute * 100 g sladkorja * 1 vrečka praška za vaniljev puding (za kuhanje) * naribana lupina 1 limone (bio) * 4 jajca * 250 g sladke smetane * 500 g jagod * maščoba za model * moka za delovno površino * prozorna folija * 1 vrečka želatinastega tortnega preliva.
Priprava: Iz moke, sladkorja, rumenjaka in koščkov mrzlega masla zgnetemo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo za 2 uri v hladilnik, kjer naj počiva. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Z maslom namastimo tortni model s premerom 24 cm. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog. S testom obložimo dno in rob tortnega modela. Testo na dnu večkrat prebodemo z vilicami, da se med peko ne bo dvigalo. Model postavimo v pečico in pečemo testo 10 minut. Skuto gladko razmešamo s sladkorjem. Med mešanjem dodajamo drugo za drugim jajca. Primešamo limonino lupinico in prašek za puding. Stepemo sladko smetano in jo primešamo skutni zmesi. Skutno smetanovo zmes naložimo na testo v modlu. Postavimo spet v pečico in pečemo 1 uro. Potem pustimo, da se torta nekoliko ohladi. Obložimo jo z očiščenimi in narezanimi jagodami. Po navodilu z vrečke pripravimo želatinasti tortni preliv in z njim prelijemo jagode na torti.
Nasvet: K skutni torti z jagodami ponudimo jagodov preliv. Sveže, aromatične jagode pretlačimo v kašo in osladimo po okusu, dodamo pa tudi kanec limoninega soka, ki poudari aromo.