Za 12 kosov
Priprava: 20 minut
Pečenje: 35 minut
Sestavine: zavitek listnatega testa (275 g) * 1 rdeča paprika * 1 zelena paprika * 1 rumena paprika * 1 jajčevec (250 g) * 2 bučki (250 g) * 3 žlice olivnega olja * 1 žlica posušenih dišavnih zeli za pico * 1 strok česna * sol * poper * 100 g sira feta * maščoba za pekač; * za smetanovo omako: 150 g kisle smetane * 100 g skute * ščep sladkorja * sol * šopek drobnjaka.
Priprava: Odtalimo zamrznjeno listnato testo in ga razvaljamo. Iz testa izrežemo krog s premerom 30 cm. Namastimo model za pite (premer 26 cm). Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Paprike prerežemo, očistimo semenja in belih kožic, umijemo ter narežemo na tanke pramene. Jajčevec in bučki oplaknemo, obrišemo in narežemo na koščke. V veliki ponvi razgrejemo olje in pražimo narezano papriko, jajčevec in bučki 3 minute oziroma toliko, da se zelenjava svetlo zapeče. Dodamo olupljen strt strok česna ter potresemo z dišavnimi zelmi za pico. Solimo in popramo. Prepraženo zelenjavo preložimo v namaščeni model. Po vrhu potresemo nadrobljeni sir. Prekrijemo s krogom iz listnatega testa. Ob robu potlačimo testo v model. Postavimo v pečico in pečemo od 30 do 35 minut. Medtem pripravimo smetanovo omako. Gladko razmešamo skuto in kislo smetano, solimo, popramo in primešamo tudi ščep sladkorja, ki poudari okuse. Nazadnje primešamo narezani drobnjak. Pečeno pito zvrnemo iz modela na pladenj, razrežemo jo in ponudimo z mrzlo smetanovo omako. Pita tekne vroča, lahko pa jo postrežemo tudi ohlajeno, kot prigrizek.
Nasvet: Zelenjavo dobro prepražimo, da povre vsa tekočina, ki se nabere v ponvi. Tako preprečimo, da bi bila pita preveč mokra in bi se testo zmehčalo, namesto da je hrustljavo zapečeno.