Zgodbe

Kombinat za Beograd!

ALMA M. SEDLAR
21. 7. 2010, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Članice Ženskega pevskega zbora Kombinat so precej debelo pogledale, ko so jih pred časom poklicali iz Muzeja zgodovine Jugoslavije (nekdanjega Muzeja 25. maja) in jih povabili, da bi nastopile v avditoriju muzeja, tik ob Hiši cvetja. Najprej so mislile, da gre za šalo. A organizatorjem, ki so jih povabili, ni padlo niti na kraj pameti, da bi se šalili.

Članice Ženskega pevskega zbora Kombinat so precej debelo pogledale, ko so jih pred časom poklicali iz Muzeja zgodovine Jugoslavije (nekdanjega Muzeja 25. maja) in jih povabili, da bi nastopile v avditoriju muzeja, tik ob Hiši cvetja. Najprej so mislile, da gre za šalo. A organizatorjem, ki so jih povabili, ni padlo niti na kraj pameti, da bi se šalili.

Tako se je skupina okoli 40 žensk (plus dva moška, kitarist Robert Slanič in harmonikar Milan Pečenik, ter zgoraj podpisana) v petek, 9. julija, navsezgodaj zjutraj naložila na avtobus in se pesmijo odpravila osvajat nekdanjo prestolnico. Pevke iz Kombinata so tamkajšnje ljudi ganile do solz. Ne le v soboto, ko so nastopile kar na prostem, v samem središču Beograda, temveč tudi večer prej, ko je pesem upora iz njihovih grl zadonela le nekaj metrov stran od tam, kjer je pokopan Josip Broz Tito.

Kombinat v vsako vas! Na pot se odpravimo v petek okoli šestih zjutraj. Potrpljenje Mateje, Maksi, Polone Vide, Mirjane, Reni in Neže, zadolženih, da vse teče kot po maslu, nima meja. Med sabo so tako povezane, da se sporazumevajo skoraj brez besed. Kadar je treba, ena od njih preprosto vzame v svoje roke stvari ali mikrofon. Časa ni veliko, saj je prvi koncert v okviru razstave Ženska stran (ki predstavlja boj za emancipacijo žensk v času AFŽ, na ogled pa bo še do 1. avgusta) napovedan še za isti večer, drugi, na trgu v središču Beograda, pa za soboto opoldne. »Ker s sabo vozimo inštrumente, se lahko zgodi, da se bo na meji kaj zapletlo. Potem bomo morda šle kar naravnost v muzej,« ženskam na uho in srce polaga Maksi (Maksimiljana Ipavec); tista dama v črnem, ki med koncerti poslušalcem vedno znova pojasni zgodovino prav vsake pesmi, ki jo pojejo. Kar ima povedati, pove umirjeno, tehtno in premišljeno. »Ne le, da bi ta ženska v pacifista spremenila še Terminatorja, ampak bi s takim zborom za sabo kaj hitro potegnila tudi množice,« pomislim, ko jo poslušam. A se v še istem hipu zavem, kako neskončno dobro je zanje, da tega doslej ni še nihče ugotovil. Ženske, v povprečju stare okoli 35 let, ki od nekdanje države in njenih zanosnih idej niso odnesle prav veliko, saj je takrat, ko so bile najstnice, nasilno razpadla, namreč samo preprosto pojejo tisto, v kar verjamejo. Pri čemer nimajo prav nikakršnih političnih ali ideološko revolucionarnih namenov.

Za Beograd! Za malce manj prilagodljivo individualistko, kakršna sem, je bila že sama misel, kako naj preživim tri dni s skoraj 40 povsem različnimi, a med sabo tesno povezanimi ženskami, precej strašljiva. Ravno toliko sem jih poznala od prej, da sem vedela, da se z njimi ne gre šaliti! Prva bojazen me preplavi že, ker zamujam na avtobus. A v kombinatni družini ni prostora za očitke. »Nisi edina in nič hudega. Ob tako velikem številu tistih, ki gremo na pot, je bilo jasno, da moramo to vračunati v čas odhoda,« me pomiri Vida (Polona Vida Čeligoj), ki pa me že tik zatem postavi na realna tla. Kot vedno, kadar je treba četico organizacijsko, časovno in prostorsko usmeriti, tudi tik pred odhodom učinkovito uporabi službene izkušnje iz vrtca. »Prtljago tja, sedi sem in gremo!« so besede, ob katerih se celo moji neprilagoditveni nagibi v hipu razblinijo. Le kaj mi sploh preostane drugega, kakor da ubogam? Vsem drugim se pozna, da so reda že vajene. Čeprav je biti v družbi z ženskami, od katerih se nenehno širijo pesem, smeh in iskrive domislice, včasih tako, kakor da bi bil v čebelnjaku, zavlada spoštljiva tišina vselej, kadar katera od njih spregovori. Tako so povezane, da so razvile že kar nekakšno lastno govorico, ki jo pri sebi poimenujem kar kombinatščina. In se zbojim, da jo bom precej težko razumela.
A ker me zares sprejmejo medse, se vseh teh njihovih izvirnih izrazov, »šifer« in zgolj nakazanih ali do polovice izrečenih stavkov kaj kmalu navadim; njihov jezik mi v nekaj urah preide v kri. Tako kot se navadim na kretnje, mimiko in vse tisto neizgovorjeno, s čimer se sporazumevajo. Kmalu spoznam tudi, da mislijo dobesedno, ko pravijo, da si delijo vse. Ne le hrano iz »čudežnega zabojčka«, ki je polnejši, bolj ko ga praznimo, ali denar (nobena ga nima prav veliko, a vedno ga je dovolj za vse) in vse, kar je lepo. Tudi kadar je katera od njih slabe volje, zaskrbljena ali žalostna ali pa jo preprosto piči kakšna muha, to druge sprejmejo s strpnostjo in razumevanjem. Kadar je žalostna, jo potolažijo. Če joče, jo objamejo. Kadar potrebuje tišino in mir, molčijo.

                                                                        Več v Jani št. 29, 20.7.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste