Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine: 500 g bučk * 300 g paradižnikov * po 2 vejici bazilike, timijana in origana * pol šopka peteršilja * 10 črnih oliv * 2 stroka česna * 200 g sira feta * sol * poper * 4 žlice olivnega olja * olivno olje za pekač.
Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Velik, plitev pekač namastimo z oljem. Bučke in paradižnike oplaknemo ter obrišemo do suhega. Narežemo na tanke rezine in odstranimo nastavke za pecelj. Dišavne zeli oplaknemo, osušimo in na drobno sesekljamo. Olive izkoščičimo in sesekljamo. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Nadrobimo sir feta. V pekač naložimo menjaje vrste narezanih bučk in paradižnikov, ki naj se napol prekrivajo kakor strešniki. Zloženi narastek solimo in popramo. Potresemo s sesekljanimi dišavnimi zelmi in z olivami. Nazadnje potresemo s sirom in pokapljamo z olivnim oljem. Narastek pečemo v vroči pečici na srednji rešetki 20 minut.
Nasvet: Narastek je prijetno lahek, kot nalašč za poletni jedilnik. Če želimo, da je nekoliko nasitnejši, med vrste bučk in paradižnikov naložimo še rezine kuhanega krompirja. Narastek s krompirjem pečemo 10 minut brez sira in olja, nato dodamo feto, pokapljamo z oljem in pečemo še 15 minut.